7 adımda verimli ders çalışmak
Verimli ders nasıl çalışılır? 7 adımda maksimum fayda! Bu maddeleri mutlaka uygulamalısınız. Tüm ayrıntılar yazımızda.
Çoğumuz için başarı kendiliğinden gelmez. Çok fazla sıkı çalışma ve dünya kadar zaman harcamak gerekir. Alfabeyi öğreniyor olmak ya da üniversite sınavlarına hazırlanıyor olmak fark etmeksizin başarının anahtarı şüphesiz düzenli olarak sıkı çalışmaktır. Eğer uygun çalışma alışkanlıkları edinemediğini düşünüyorsan senin için iyi haber… Bu yetenek hayatının herhangi bir noktasında kolayca kazanılabilir. Aşağıda, akıllıca çalışmanın ve ödevlerle uğraşırken ya da önemli bir sınava hazırlanırken oluşan stresi minimuma indirmenin en iyi 7 yolunu bulacaksınız.
1. Çalışma Alanı Yarat
Bazen, koltuğa uzanıp ders kitabını açmak, çalışmak için iyi bir yol olabilir. Rahat bir biçimde okuduğun yeni bilgileri hafızana atıyor olursun ama bu çalışmak için en uygun ortam değildir.
Uzun süre odaklı kalmanın en iyi yolu, rahat bir sandalyede, parlak bir ışığın altında,temiz ve yalnızca ders materyallerinin olduğu bir masada oturmaktır. Bazı insanların dağınık ortamlarda da odaklanabildiği su götürmez bir gerçektir. Eğer sen de o insanlardansan böyle devam edebilirsin. Buna karşın eski alışkanlıkların sana yardımcı olmuyorsa bunları değiştirmek iyi gelebilir.
2. Dikkat Dağıtıcı Şeylerden Kurtul
Her şeyden kurtulamıyorsan en azından bunları minimuma indir. Birçoğumuzun telefonlarına ve sosyal medyaya bağımlı olduğuyla yüzleş. Bir bildirim sesi duyduğun an veya telefonunun ışığı yandığı an dikkatin dağılacaktır.
En azından televizyonu kapat, telefonunu sessize alıp çalışma alanından uzak bir yere koy. Eğer gerçekten ihtiyacın varsa telefonuna mola süresinde bakacağına dair kendine söz ver. Kaç sayfa okuduğunu ya da kaç soru çözdüğünü gördüğünde şaşıracaksın.
3. Molalarını Planla
İnan ya da inanma, mola vermek odaklanmanı kolaylaştıracak ve dersten aldığın verimi arttıracaktır. Her 30 dakikada bir kendini 10 dakikalık molalarla ödüllendir. Daha uzun molalar vermemeye çalış çünkü tekrar moda girmen zorlaşacaktır.
Bütün molanı telefonunun başında harcama. Gerçekten yapman gerekiyorsa telefonuna bakabilirsin fakat bunu yaparken gezinmeyi, hava almayı, bir şeyler atıştırmayı unutma.
4. Eski Sınavlardan Faydalan
Bir metni okumak gözlerini yoruyor ve uykunu getiriyorsa bir şeyleri değiştir. Çalışmak için en iyi yollardan birisi kaynaklarını arada bir değiştirmektir.
Çıkmış soruları karıştır. Daha önce ne tarz soruların geldiğini incele. Unuttuğun konular hakkında hafızanı tazele.
Eski sınavları incelemek, hafıza kaslarını çalıştırarak önemli konularda odaklı kalmanı sağlar.
5. Bir Şeyler Yaz
Bir şeyleri yazdığın zaman hafızanda daha kalıcı olduğunu fark ettin mi? Okuduğun ve dinlediğin şeyler kâğıda yazdıkların kadar akılda kalıcı değildir.
Metindeki önemli noktaları bir yere not almayı dene. Elinde anahtar kelimeler mi var? Bir kâğıda bunların anlamlarını yazmaya çalış. Bir bilgi kartı yığını oluşturmak da ders çalışmak için iyi bir fikirdir.
6. Yüksek Sesle Okuma Yap
Evet, bu teknik kardeşlerini ya da oda arkadaşlarını rahatsız edebilir. Bu yüzden bunu iyi zamanlaman gerekecek. Yazı yazmak gibi, yüksek sesle okumak da bir şeyleri hafızanda tutmanda yardımcı olacaktır.
7. Beynini Besle
Sınav günü, beyin gücünü düşün. Bol su ve elektrolit içeren sıvılar tüket. Ayrıca lezzetli ve sağlıklı bir öğünü unutma.
Ayrıca, aşırı kahve tüketme. Kafein, iki ucu keskin bir kılıçtır. Geçici bir avantaj sağlayabilir fakat aşırı tüketildiğinde sizi gergin ve endişeli hale getirmesi kaçınılmazdır.
Melih Ünal
www.isler.com.tr - özel