Alan seçerken neye dikkat etmeliyiz?

Alan seçerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Yatkınlığımızı nasıl keşfedebiliriz? Alan ve bölüm seçmeden önce bilmeniz gerekenler içeriğimizde!

Milli eğitim bakanlığının düzenlediği yeni yönetmelikle birlikte alan seçimi 9. Sınıfın sonlarında yapılıyor. 10. Sınıfa geçen öğrencilerin alanları belli oluyor ve o alana göre ders görüyorlar. Artık alan seçimi yapmak öğrenciler için çok daha kritik bir öneme sahip. Okullarda alan seçimi için sağlanan rehberliklerin birçoğu yetersiz düzeyde kalıyor. Alan seçimleri öğrencilerin geleceği için çok mühim bir konudur. Öğrenciler henüz liseye yeni başladıktan sonra uzun bir süre derslerden uzaklaşırlar. Bu yüzden de yeterli araştırma yapmadan alanlarını seçerler. Okullarda bu eksiğin kapatılması için rehberliklerin Alan seçme konusunda çok daha fazla çalışma yapması gerekir. Peki bir öğrenci kendi başına istediği alanı nasıl bulabilir? Bugünkü yazımızda alan seçerken nerelere dikkat etmeliyiz ve hangi alanda ne gibi sorunlarla karşılaşacağımızı konuşacağız.


1-    Hayaller


Birçoğumuz küçükken farklı mesleklerde çalışmayı hayal etmişizdir. Bazıları öğretmen bazıları doktor olmak isterler. Bu istekler yaşımız ilerledikçe değişebilir veya devam edebilir. Devam eden hayalleri olan öğrencilerin bu konuda araştırması gereken tek konu, istedikleri mesleğin hangi alanla bağlantılı olduğudur. Ancak birçok öğrenci lisedeyken tam olarak ne istediğini bilmez. Küçüklükten gelen hayalleri fazla arka planda kalır ve bu sorun üzerine çok düşünmezler. Bu durumda çoğunlukla MF alanı seçilir. Gelecekte yapmayı istediğiniz mesleği bulmanız çok önemlidir. Bu konu üzerine uzun bir süre düşünüp kararınızı ona göre vermelisiniz. Çünkü seçtiğiniz alandaki dersleri 3 sene boyunca ağırlıklı olarak görmek ve istemediğiniz bir bölümü kazanmak için uğraşmak sizin için çok yorucu olacaktır.


2-    Zekâ 


Günümüzde çok farklı zekâ türleri vardır. Görsel zekadan mantıksal zekaya kadar birbirinden çok ayrı zekâ türleri var ve her insan farklı derecelerde farklı zekâ türlerine sahiptir. Matematiği iyi olan insanların birçoğu dil konusunda yeteneksizlerdir. Sizin kafa yapınızı, hangi zekâ türünde üstün olduğunuzu bulmanız gerekir. Bunları bulmak için öğrencilere verilen eğitimlerin sonuçlarına bakılıp öğrencilere hangi tarafın baskın olduğunu bildirmesi gereken yer eğitim kurumlarıdır. Birçok öğrencinin, kendilerine rehberlik eden birileri olmadığı için sahip oldukları zekâları törpülenir. Bu yüzden sahip olduğunuz yüksek zekâ türünü bulmanız ve onu kullanmaya çalışmalısınız. 


3-    Araştırma


Alan seçerken yapılabilecek en anlamlı olay araştırma yapmaktır. Öncelikle EA MF veya Sözel kısımlardaki bölümlere bakmak size bir perspektif sağlayacaktır. Daha sonrasında zaten birçok bölümü eleyecek ve istediğiniz çok az bölüm kaldığını göreceksiniz. Bu kalan bölümlerden ilginizi çeken, sınava hazırlanırken motivasyonunuzu asla kaybettirmeyecek ve hayal ettiğiniz mesleği size getirebilecek bölümü aramalısınız. Bunu yapmak her ne kadar zor olsa da seçtiğiniz bölümden emin olmanız gerekir. Uzun bir süre boyunca seçtiğiniz alandaki dersleri göreceksiniz ve bir süre sonra bu bölüm için değmez dememeniz için bu araştırmaları çok iyi yapmanız gerekir. Ancak şunu unutmamalısınız. Her ne olursa olsun insan büyüdükçe dünya algılayışı değişir. İstekleriniz arzularınız ve hayalleriniz değişmesi çok normaldir. Böyle bir durumda yaptığınız seçimden vazgeçmeniz de çok doğaldır.

Okuduğunuz eğitim kurumunda size yardım edecek birini bulmanız çok önem taşır. Her ne kadar devlet liselerinde öğrenciye verilen ilgi az olsa da bazı öğretmenler öğrencilere çok değer verirler. Her okulda az da olsa böyle öğretmenler vardır.Tecrübeleri sayesinde öğrencileri çok farklı noktalar getirirler. Bu öğretmenleri bulup onlardan yardım istemeye çalışın. 

A.Ayaz Dağhan
www.isler.com.tr - ÖZEL
 

Bu Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş

Kitapİşler ile kitaplarını online sipariş edebilirsin

Evinde kal, biz senin kitaplarını evine gönderelim.

EĞİTİMİN KALİTESİNİN ÖNEMİNİ BİLİYORUZ!

Sen de İşler Yayın Grubu ile başarabilirsin!

Sen de bizimle birlikte başarabilirsin.