AYT nasıl çalışılır ve yüksek net yapılır?
AYT nasıl çalışılır? AYT çalışmak için neler yapılmalı? AYT netlerim nasıl artar? Sınav yılında yapılması gereken çoğu şeyi sizler için bu yazımda detaylı olarak incelemek istedim arkadaşlar. O halde madde madde incelemeye başlayalım.
1-) AYT Süre Tutarak Çalışılacak
İster boş dur ister AYT Matematik testi çöz ister AYT Fizik denemesi çöz. Ne yaparsan yap ne kadar uzun süre o işe ayırdığının bilincinde olarak yapacaksın. Her şeye ayırabileceğin süre çok kısıtlı bu süreyi etkin ve verimli kullanan bu sınavı alır kullanamayan alamaz. Bu denklemi çözmek için Maxwell denklemlerini bilmek veya görelilik teorisini anlamaya gerek yok. Kanıt mı istiyorsun git bulabildiğin derece öğrencilerinin çoğuna sor: Ya diyecekler sürekli kronometre tuttum ya da zamanın bilincinde olarak ders çalıştım. O süredeki etkin verimlilik ölçülecek ve verimlilik nasıl arttırılır diye her seferinde aynı sürede daha iyisini çıkarmak için elinden geleni yapacaksın.
2-) Haftalık AYT Net Tablosu Yapılacak
Her gün çözdüğün AYT Mat, AYT Fizik vs. her şeyin kaç dakikada kaç soru olduğu not edilecek. Hafta bitimine doğru bu tablo incelendiğinde senin kaç netinin olduğu nerelerde daha çok soru çözdüğün hangi alanı daha hızlı hangi alanı daha yavaş çözdüğün dımdızlak gözükecek. Bir rehber öğretmen senin çizelgeni kontrol edermişçesine düzenli duracak. Bunu uygulayıp günde 7 saat çalışıp 200 soru ancak çözüyorum diyebilecek misiniz? Çok merak ediyorum. O 7 saatte 200 soru değil 400 soru çözebilecek kıvama bile geleceksiniz. Panik yok, çalışma var.
3-) Ortalama 2 Soru Bankası Çözülecek
AYT Fizik mi çalışıyorsun o halde soru çözmen lazım ne kadar çok çözersen tabi ki kalıplar ve konu o kadar iyi aklına oturur ancak benim kanımca ortalama Fen dersleri için 2-3 kaynak soru bankası çözebilmek gerekli. AYT Matematik için ise 2 kaynak kafidir. Özellikle ikinci dönemin yarısına kadar kaynaklarda çözemeyeceğiniz soru kalmamasına özen gösterin yani konuların çoğunluğu bitmiş olsun.
4-) Ortalama 2-3 AYT Alan Denemesi Çözülecek
O soru bankaları bitince yatmak gibi bir durumu hayal etmeyin! Çalışmaya tam gaz devam. İkinci dönem ortalarına doğru artık konularınız artık bitmek üzere veya bitmiş pozisyonuna gelecektir. Bu durumda artık Alan denemelerine hücum etme zamanı gelmiş demektir. Aldığınız denemeleri resmen AYT soru bankası çözer gibi programınıza yedirin ve asla süre tutmayı unutmadan çözün bütün denemeleri. Her deneme başlarken bir 30 saniye kendinize gelin süreyi baştan başlatıp yeni denemeyi maksimum halinizde çözün sanki o sizin sınavınız gibi. Deneme bitince süreyi ve neti denemenin başına yazın ardından da kitap bitince baştan sona hem net sayılarınızı inceleyin eğer gelişim bariz ise ne mutlu eğer yetersiz ise tam gaz çalışmaya ve eksikleri kapatmaya odaklanın. Asla ve asla pes etmek, vazgeçmek yok!
5-) AYT Deneme Netleri Çizelgesi Oluşturulacak
Özellikle ikinci dönem ile birlikte sürekli AYT Denemelerine gireceksiniz. Bu denemelerde kaç net ettiğinizi ya benim zamanında yaptığım gibi bir telefon uygulamasına sürekli netlerinizi kaydetmenizi ya da küçük bir not defterine her alana ayrı ayrı yanlışları ve total neti belirtecek şekilde tarihi ve sınavın adı ile kaydedin. Bu sizin gelişiminizi o kadar net gösterecek ki arada oraya bakıp motive olacaksınız. Ha şunu asla unutmayın 3 deneme art arda yükseliş yaşadınız bir deneme aşırı zor geldi ve netiniz düştü, asla duruma takılmak veya aldırış etmek yok gerekirse bir sonraki aynı zorluktaki sınav ile o sınavı karşılaştıracaksın. Netlerin genel eğrisi pozitif yönde olacak.
6-) Sosyal Medya Uzak Durulacak
Öyle elinize alınca 3 saat Instagram takılmak yorum okumak, video izlemek yok. Ya kendine sınır koy, ha ben bunu yapamayan için ise kendine sınır koydurtsun o da. Ailesi olur çevresi, arkadaşları olur onun üstünde etkili olan birilerine kendi üstünde sosyal medya ve zaman kaybettiren telefon uygulamalarından uzak tutması gerektiğini belirtsin. Zaman ucuz bir şey değil arkadaşlar öyle parayla bile geçmişi satın alamazken elinizdekini çöp etmeyin! İleriyi düşünün. Sınavı kazan yaz boyu kalkma başından git fenomen ol istersen ama sınav dönemi sen sosyal medya için yoksun sokmalısın bunu kafana.
7-) Psikolojin Ayakta Olacak
Herkes sendeler herkes hata yapar bunun farkında ol. Bazen netlerin artabilir bazen çok sıkı çalışmana rağmen düşebilir, her şey olağan. Arada kendine zaman ver durumu zihninde kötüleştirme. Hedefine odaklan ama etrafını da görmeyi kesme, sosyal bağlantılarını koru bazen çık dolaş bazen git arkadaşların ile sokakta takıl. Arada kafanı boşalt rahatla. Hiçbir depolama sonsuz değilken senin beyninin de bir sınırı var bırak arada kendini bir resetlesin, rahatlasın. Senin psikolojin ve zihin durumun önemli bunu kafan çıkartmak yok. Kendini onun bunun için en azından bir süre üzmemeye çalış. Biliyorum kolay değil ama yapmalısın, başarmalısın. O gücün sende olduğunu kanıtla herkese.
Yazar: İlker Yörü
www.isler.com.tr
Özel