AYT Fen Netleri Nasıl Artar?
Öğrencilerin üzerinde çok durmadığı ama durması gereken bir konu olan AYT Fen hakkında önemli soruları cevaplamaya çalışacağız. AYT Fen netleri nasıl artar?
Merhaba! Ben 2022 YKS Sayısal Yerleştirme 4.sü Umut Utku Erşahince. Sınav hakkında kendimden ve çevremdekilerden, iletişimde olduğum kişilerden duyduğum kişilerden aldığım deneyimleri ve önerileri sizlerle paylaşmak için “AYT Fen Netleri Nasıl Artar?” konulu bu yazıyı yazıyorum.
Bu yazımda AYT Fendeki derslerden teker teker bahsedeceğim. Ders çalışma üzerine tavsiyeler vereceğim. Kendi yaptıklarımı ve çevremdeki başarılı öğrencilerin yaptıkları üzerine yorumlarımı paylaşacağım fakat bu yazıda kaynak önerileri yapmayacağım.
1) AYT Fen. Nedir, Ne Değildir?
AYT Fen, YKS sınavındaki puan açısından en önemli kısımlardan biridir. AYT sınavının soru sayısı açısından yarısını oluşturur ve 3 lise dersinden oluşur. Bunlar:
- Fizik – 14 soru
- Kimya – 13 soru
- Biyoloji – 13 soru
Bu dersler üzerinde teker teker yorumlar yapalım ve genel şeylere değinelim.
AYT Fizik diğer derslerden 1 fazla soru içerir ve öğrenciler tarafından genel olarak en zor AYT dersi olarak kabul edilir. Ben de bu değerlendirmeye katılıyorum. Bazı AYT Fizik sorularını çözmek için yorumlama gerekebiliyor (sadece bilgi yetmeyebiliyor), özellikle zor kaynaklarda ve denemelerde.
AYT Kimya, 11 ve 12. sınıf konularından oluşan 13 soru içeriyor. Öğrencilere başta zor gelse de çalıştıkça netlerin arttığı bir ders olarak konumlanıyor. Müfredattaki tüm soruların bilgi ile çözülebildiğini ve ekstra bir yorumlamaya gerek olmadığını göz önüne alınca bence AYT Fen’in en kolay dersi olduğunu söyleyebilirim.
AYT Biyoloji, yine 13 soru içeren bir ders. AYT Fen’in son kısmını oluşturuyor. Açık ara en fazla bilginin bulunduğu ders ve çoğunlukla ezberleme yeteneğinizi sınıyor. Ancak son zamanlarda yeni soru tipleri ile birlikte kavramlar arasında bağlantılar kurma ön plana çıkıyor bu yüzden zorluk açısından ortanca ders konumunu alıyor.
AYT Fen İçin Genel Tavsiyeler
Öncelikle 11. sınıftan bir altyapı getirmişseniz çok iyi. Dönemin erken sınavlarında çoğunlukla 11. sınıf konuları ve 12. sınıfın erken konuları soruluyor. AYT denemelerine olabildiğince erken girmenizi öneririm. Düşük netler gelirse de üzülmenize gerek yok, düşük AYT netleriyle başlamış birçok derece öğrencisi tanıyorum. Önemli olan eksiklerinizi değerlendirmeniz ve üzerine düşmeniz.
Ben kendi yaptığım ve faydasını gördüğüme inandığın bir şeyden öneri vereyim: 12. sınıfta büyük Türkiye geneli deneme sınavlarında aşağı yukarı bir hafta öncesinde 11. sınıf biyolojiyi (sistemler) tekrar etmek. Bu açık ara en fazla tekrar edilmesi gereken konu ve birkaç kere üzerine düşmeniz faydalı olacaktır.
Şimdi de 11’den sonra 12. sınıfta genel olarak tekrar etmeniz gereken konuları söyleyeceğim. Burada önemli olan nokta şu: 11. sınıfta temelinizin ne kadar iyi olduğundan bağımsız olarak bunları tekrar etmeniz işinize yarayacaktır. Şu şekilde bir tablo yapıp yorumlayalım:
-
Fizik
-
- Manyetizma (tamamı)
- Çembersel ve Harmonik Hareket (12. sınıfın ilerleyen zamanlarında)
- 12. sınıfın sözel konuları (erken bitiren tayfa için)
-
Kimya
-
- Entalpi (terimler önemli)
- Hız (terimler önemli)
- Denge (En önemlisi kesinlikle bu, özellikle asit baz dengesi.)
- Elektroliz ve Organik Kimya (Bu konuların sözel kısımlarından bahsediyorum.)
-
Biyoloji
-
- Sistemler (iyi şanslar)
Öncelikle fizik. Benim 11. sınıftan iyi bir altyapım vardı ve mekanik kısmını tekrar etmem gerekmedi. Ama manyetizma kısmını sürekli bir şekilde tekrar etmeniz gerekecek. Çembersel ve harmonik hareket benzer konular ve bana dönem başında zor gelmişti. Ancak bir kez sökerseniz çok rahat bir şekilde soruları çözebilmeye başlıyorsunuz.
Kimyada entalpi ve hızın yanına terimler önemli notlarını düştüm. Bu konuları tekrar ederken işlemleri 10 dakika alan 10 tane bağ enerjisi sorusu çözmenizi önermiyorum. Bazı terimleri var bu konuların ve anlamlarından tam emin değilseniz kafanızı çok karıştırabilir, bunları tekrar edin. Dengede ise formülleri ve soru tiplerini tekrardan gözden geçirmeniz gerekecek. 12. sınıf kısımlarında sözel noktalar var, bunlara odaklanın (katodik koruma yöntemi, alkanların kullanım alanları vs…) .
Biyoloji çok nettir. En ağır ve en uzun konu sistemler. Bunlar arasında da bazı daha zor sistemler var. Dolaşım ve sindirim sistemini çok iyi öğrenirseniz genel sorularda yorum yeteneğiniz çok artar. Onun haricinde solunum sistemi gibi kolay olanlar da var, onları da unutmadan çalışmanız lazım. Emeğinizin karşılığını alırsınız bu ünitede.
2) YKS’de AYT Fen Netleri Nasıl Artar?
2021 YKS’de ilginç bir durumla karşılaştık. İki sınavda da matematik dersi soruları çok zor soruldu. Bu durum 2020 ve 2022’de soruların çok daha kolay olmasının arasında oldu. Yani matematik sorularının zorluğu çok değişken olabiliyor. Ancak hocalarla konuştuğumda ve sınavları incelediğimde gördüğüm şey AYT Fen sorularının zorluğunun çok değişmediği. Bu nedenle eski sınav sorularına bakmak çok önemli.
Ben AYT sınavında önce matematiğe bakmanızı öneriyorum. Bu şekilde sorular zor ise fen sorularını çözme hızınızı buna göre ayarlayabilirsiniz (denemeler için de geçerli). Ancak bu durum kişiden kişiye göre değişir, bunu beğenmezseniz ve alışamam diyorsanız istediğiniz sırayla çözmenizde bir sakınca yok. Birçok derece öğrencisinin feni önce çözdüğünü duydum.
3) Ufak Tavsiyeler
“AYT Fen netleri nasıl artar?” sorusunu soruyorsanız çok soru çözmeden olmayacağını hemen belirteyim :) 2022 AYT’de çıkan elektroliz sorusunun benzerlerini çok defa yanlış yaptım. Bunun getirisi olaraktan sınavda dikkat hatası yapmadım. Bu şekilde anekdotları derece öğrencilerinden duyabilirsiniz.
Konuyu anlamayı soruyu çözmekten önde tutun. Bu ne demek? Ezber formülleri kullanmayın demek mi? Tabii ki hayır. Ezber her şeyde var. Ama kafanızda mantıklı bir çerçeveye oturtmaya çalışın. Elektroliz kanunlarının dengeyle nasıl bir ilişkisi olduğunu anlamaya çalışın mesela. Çok daha bütüncül bir bakış açısı kazandıracaktır bunu yapmanız.
Soruları dikkatli OKUYUN ve sonra çözün. Çoğu öğrencinin belası olan dikkat hataları beni de çok rahatsız etti. AYT gibi zaman bolluğu olan bir sınavın denemelerinde bile çokca dikkat hatası yaptım. Kendim de dahil çoğu derece öğrencisinin 1 veya 2 tane AYT 80 neti vardı sınavdan önceki denemelerde. Dikkat hatalarına dikkat!
AYT Fen Netleri Nasıl Artar? Son
Yazımda “AYT Fen netleri nasıl artar?” sorusunu cevaplandırmaya çalıştım. Birçok noktaya değindim, teker teker derslerden bahsettim. Faydalı bulacağınızı düşündüğüm önerilere yer vermeye gayret ettim. Aynı temalı AYT Matematik yazıma da https://www.isler.com.tr/ayt-matematik-netleri-nasil-artar adresinden ulaşabilirsiniz. Yine aynı sitede bir sürü faydalı yazıyı bulabilirsiniz. Başarılar...
Umut Erşahince
www.isler.com.tr
ÖZEL