En Verimli Ders Çalışma Yöntemleri Nelerdir?

En faydalı ders çalışma yöntemleri nelerdir? , zihin haritalama yöntemi nedir? , zihin haritası nasıl yapılır, zihin haritası neden kullanılır? , zihin haritasının faydaları nelerdir, program oluşturma yönteminin faydası nedir? , ödüllendirme yöntemi

Herkese merhaba arkadaşlar, bugün sizler için üniversite hayatımda hala kullandığım, konulara çalışırken daha kolay, daha hızlı anlamanıza yarayacak ders çalışma yöntemlerinden bahsedeceğim. Faydalı bir yazı olmasını umuyorum.

Özellikle sözel dersler bakımından uygulandığında faydasını daha fazla göreceğiniz ders çalışma taktiklerinden ilki:

  • ZİHİN HARİTALAMA YÖNTEMİ

Üstüne çokça makale yazılan ve en yaygın uygulanan tekniklerin başında gelen zihin haritalama yöntemi, öğrenilmek istenen bilginin akılda kalıcı hale gelmesi ve hemen hatırlanması için uygulanan bir yöntemdir. Çeşitli bilgilerin kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe aktarmaya yardımcı olması bakımından uzmanlar tarafından çokça önerilen yöntemlerin başında gelir.

Yapılan araştırmalara göre bu tekniğin her yaş grubu tarafından uygulanabileceği kanıtlanmıştır. Normal şartlarda beyin sol lob ile öğrenirken, bu yöntem sayesinde sağ lobu da etkin şekilde kullanabilirsiniz. Peki sağ lobunuzu etkin şekilde nasıl kullanabilirsiniz?

Zihin haritasında anahtar kelimeler ve özellikle görseller kullanarak sağ lobunuzu da devreye sokmuş olacaksınız. Görsellerin içeriğinde ise semboller, şekiller, oklar, çizgiler yer alıyor. Bu sayede temelde not tutma aracı olan zihin haritalama yönteminde, bilgiler hemen aklınıza gelecek şekilde gruplandırılmış oluyor.

Bu gruplandırma ne şekilde gerçekleşir?

İnsan beyni, bilgileri kolaydan zora doğru gruplandırarak öğrenir. Zihin haritalama yöntemiyle öğrenilmek istenen kolaydan zora tüm bilgiler bir ana noktadan ayrıntısına doğru gruplanır ve ulaşmak istediğiniz zor bilgiye bile gruplandırma sayesinde kolayca ulaşmayı sağlar.

Zihin haritalama yöntemi nasıl uygulanır?

En basit yöntemiyle zihin haritalama yöntemini uygulamak için sadece yatay pozisyona getirilmiş boş bir kağıt ve renkli kalemlere ihtiyacınız var. Yan pozisyondaki kağıdın merkez noktasına ana konuyu niteleyen bir başlık atarak zihin haritalama yöntemine başlayabilirsiniz. Uzmanlarca yapılan araştırmalara göre daha fazla verim alabilmek için renkli kalemlerle,  merkeze aldığınız konuyla bağlantılı tüm temaları dallar halinde yazabilirsiniz. Bu temalar merkez görsele kalın çizgilerle bağlanmalıdır.  Aynı şekilde dallara yazılan her tema yani her bilgi ana konuyla bağlantılı olmalıdır.

Örnek verecek olursam

Ana konu: Ses Olayları

Dallardaki temalar:  Ünsüz harflerde gerçekleşen ses olayları, Ünlü harflerde gerçekleşen ses olayları

Ardından her bir konu başlığına daha ince çizgilerle bağlanacak olan alt başlıklar belirlenip yazılır.

Alt Başlıklara Örnek: Ünsüz yumuşaması, ünsüz türemesi, ünsüz sertleşmesi; diğer tema için, ünlü türemesi, ünsüz düşmesi

Size tavsiyem kağıda ilk bakışınızda dahi dikkat çekebilmesi, ayrım yapılabilmesi için her bir alt başlığın bağlı olduğu konu başlığıyla aynı renkte olması olacak.

Yapılan araştırmalara göre zihin harita yönteminin eğitimde kullanılması durumunda öğrenmeyi kolaylaştırdığına dair çokça veriler bulunmuştur.

Kolaylaştırdığına dair veriler:

  • Konunun başlığı haritanın merkezinde olduğundan zihnin dağılması engellenir.
  • İlişkili başlıklar ve bilgiler dairesel yöntem ile merkezdeki konu başlığının etrafına yayıldığından, aralarında bağlantılar kurmak basitleşir.
  • Normalde beyin sol lob ile öğrenirken anahtar kelime ve diğer görsellerin kullanımı ile sağ lobu da öğrenme sürecine katarak öğrenme sürenizi kısaltmaya yardımcı olur.
  • Bilgilerin görsel olarak göz önünde olması, yeniden okuma ve konuları gözden geçirme sırasında zaman tasarrufu sağlar.
  • Bilgilerin farklı şekillerde birbirine bağlanması çok boyutlu düşünmeyi sağlar.

 

  • GÜNLÜK, HAFTALIK, DÖNEMLİK PROGRAMLAR OLUŞTURMA YÖNTEMİ

İster üniversite sınavına ister lise sınavına isterseniz de herhangi bir sınavınıza çalışırken zamanınızı en verimli şekilde değerlendirmek ve eksik noktalarınızı sistemli bir şekilde kapatmak için günlük, haftalık ve dönemlik programlar yapmak en verimli çalışma yöntemleri arasında yer alır. Çalıştığınız konuların ne zaman biteceği, hangi gün hangi dersi çalışacağınızın önceden belli olması sizi kafa karışıklığından kurtaracaktır. Aksi takdirde biriken konularınızı nasıl halletmeniz gerektiğini düşünmeniz hem vakit kaybına yol açacak hem de sizi strese sokacaktır.

  • KENDİNİZİ ÖDÜLLENDİRME YÖNTEMİ

Bazı insanlar başarılı olmanın sadece sürekli ders çalışmakla elde edebileceğini söyler. Sistemli, programlı bir şekilde ders çalışmak elbette çok önemli fakat hazırladığınız günlük, haftalık, dönemlik programlarınıza eksiksiz uyduğunuz ya da koyduğunuz hedeflerinizi gerçekleştirdiğiniz zamanlarda mutlaka kendinizi ödüllendirmelisiniz. Bu ödülün içeriği sizi motive edecek nitelikte olmalı.  Film dizi izlemek,  dışarı çıkmak, arkadaşlarınızla görüşmek, telefon kullanmıyorsanız bir süreliğine telefonunuzu kullanmak ya da en basitinden istediğiniz bir şeyi yemek bile ödülünüz olabilir. Ne kadar basit görünse de bu şekilde kendinize ödüller tanımak, sizi gelecek hedeflerinize karşı motive edecek daha hırslı çalışmanızı sağlayacaktır.

  • GÜN İÇİNDE NELER ÖĞRENDİĞİNİZİ NOT ETME YÖNTEMİ

Gün içinde neler yaptığınızı ve neler öğrendiğinizi bir yere kaydetmeniz, gün sonunda tekrar yaparak bilgilerinizi pekiştirmenize yardımcı olacaktır. Aynı zamanda kalan günlerde nereden devam etmeniz gerektiğine gün içinde neler yaptığınıza bakarak karar vermeniz hiçbir konuyu atlamadan sistemli bir şekilde öğrenmeyi sağlayacaktır. Araştırmalara göre her gün, bir önceki günde yaptıklarınıza kısa da olsa göz gezdirmeniz, öğrendiğiniz tüm bilgilerin akılda kalıcı olmasına büyük ölçüde etki edecektir.

  • POMODORO YÖNTEMİ

Özellikle zamanı kontrollü ve verimli geçirmek konusunda en sık kullanılan yöntemlerin başında Pomodoro yöntemi gelir. Pomodoro yöntemi kişinin kendini tam olarak verimli hissettiği zamanı belirleyerek o zaman içinde aralıksız kendisini çalışmaya vermesi, bu zaman geçtikten sonra kısa bir arayla tekrar çalışmaya dönmesi olarak açıklanabilir.  Konsantrasyon sıkıntısı yaşayan yoğun iş veya çalışma temposunda olan kişilerin uyguladığı bu yöntemi eğer dikkat sıkıntıları çekiyorsanız mutlaka denemenizi öneriyorum. Çeşitli Youtube kanalları üzerinden Pomodoro tekniğini konu alan onlarca video bulmanız mümkün. Kendinize en uygun çalışma zamanını seçerek toplam 100-200 dakikalık çalışma setleri uygulayabilirsiniz.

Bu teknikteki püf noktalarından biri, verdiğiniz molaların kısa ve derslerden tamamen bağımsız olması. Verdiğiniz beşer ya da onar dakikalık molalarda kafanızı dağıtacak, odaklandığınız dersten uzaklaşmanızı sağlayacak bir şeyler yapmalısınız. Çıkıp hava alabilir ya da en basitinden bir şarkı dinleyebilirsiniz. Bu şekilde verim dengenizi en üst seviyede tutmuş olacaksınız.

Kişisel olarak çalışma ve mola sürelerinizi belirledikten sonra belirlediğiniz kurallara da uymak önem arz ediyor. bir süre sonra düzensiz şekilde ders çalışma vaktinizde telefonu elinize almanız ya da verdiğiniz araları kendinizce uzatmanız pomodoro tekniğinden hiçbir fayda alamamanıza neden olacaktır.

Sevgili arkadaşlar, bu yazımda derslerinize çalışırken size yardımcı olabilecek, daha kolay ve hızlı anlamanızı sağlayacak ders çalışma yöntemlerinden en önemli olanlarını sizler için derledim. Unutmayın elbette çalışmak önemli fakat çalıştığınızı anlamak, planlı ve düzenli çalışmak çok daha önemli. Başarılar diliyorum. Bir sonraki yazımda görüşmek dileği ile.

Beyza Gül Yılmaz

Bu Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş

Kitapİşler ile kitaplarını online sipariş edebilirsin

Evinde kal, biz senin kitaplarını evine gönderelim.

EĞİTİMİN KALİTESİNİN ÖNEMİNİ BİLİYORUZ!

Sen de İşler Yayın Grubu ile başarabilirsin!

Sen de bizimle birlikte başarabilirsin.