YKS'de EA öğrencilerinin en sık yaptığı hatalar

Eşit ağırlıkçıların en çok yaptığı hatalar neler? Nasıl düzeltebiliriz? Hayat kurtaran tavsiyeler yazımızda!

Herkese merhaba. Bugünkü yazımda eşit ağırlık öğrencilerinin en sık düştüğü hataları derledim. Sınava 100 günden kısa bir süre kala bu hatalardan cayanların ciddi ivme kazanacağını düşünüyorum. Sınava kadar en büyük kozumuz hatalarımızı düzeltmek olacaktır. Şimdi başlıca 5 hatayı inceleyelim:

1-    sözeli çantada keklik görmek

 

EA öğrencileri genellikle şu şekilde düşünür: Sözeli fullerim, matematikten de yapabildiğim kadar yaparım.” Bu strateji makul olsa da bir sıkıntı var. Sözeli fullemek sanıldığının aksine hiç kolay değildir. Bu yüzden yoğun bir çalışma yapmanız gerekir. Matematiğe çalışırken sözeli ihmal edemezsiniz. Şöyle bir istatistik vereyim: SOS-1 Testinde 2018’de 23 2019’da 71 2020’de 42 ve 2021’de 6 aday fullemiştir. (Devamı için bakınız) Görüldüğü gibi 40/40 yapmak pek de kolay değil. Sosyal sürprizlere gebedir her zaman. Bu yüzden sözelden şu aşamadan sonra bol bol bölüm denemesi çözmeniz sizi gerçek bir full yapma adayı haline getirecektir. 

 

2-    feni yok saymak

 

Fende çoğu EA öğrencisi fen kısmını açmıyor bile. Ama şu an feni açsanız ne kadar kolay sorular olduğuna inanamazsınız bile. “Bu kadar kolay çıkmaz demeyin” çünkü çıkıyor. Hele biyoloji ve kimyadan birkaç temel konu çalışsanız 10 netten fazlasını bile görebilirsiniz. Elbette TYT süresinin artmasıyla fenin zorlaşmasını bekleyebiliriz. Ama 10 net olmasa bile 3-5 net yaparsınız. Zor sınavdaki 3 net belki kolay sınavdaki 10 netten değerli olabilir. Kısacası fende her sene çok kolay sorular olur. 1-2 haftalık sistemli çalışmayla bir anda netlerinizi artırabilirsiniz. Üstelik TYT matematikte 20’den 25’e çıkmak için harcadığınızdan çok daha az bir enerjiyle bunu yapabilirsiniz.

3-    geometriyi göremiyorum deyip kaçmak

 

Geometri görme işi değil çalışma işidir. “Göremiyorum, ne yapayım?” diyerek işin içinden sıyrılamazsınız. O dik çizgiyi çekmeyi bulmanız önce 5 dk sürer sonra 3 sonra 1 ve anında doğru işlemi görmeye başlarsınız. Bu ancak çok pratikle mümkündür. Kolaydan zora şu evreden sonra bile bölüm denemesi veya yaprak testlerle bile geometride full yapmak mümkün. Geometri yerine fen çalışıp geometri netini toparlarım demek de mantıklı gelmiyor bana. AYT’ de ne yapacaksınız? Geometriden çok şanslıysanız bile 4  soru kaçırırsınız. Belki 10 soru gelecek bunu da bilemiyoruz. Bu yüzden hala geç değil geometriye yüklenin.


4-    yeterince paragrafa yoğunlaşmamak

 

Paragraf netleri sabır ve düzenle artar. Çoğu EA öğrencisi kendini sözele yakın gördüğü için Türkçeyi doğuştan yapabileceğini düşünüyor. Ama bu özgüven iyi değil. Elbette okuduğunuz kitaplar paragraf için işinize yarayacak. Fakat ne kadar kitap okusanız da o kalemi elinize alıp paragraf çözmeden bir yere kadar gelebilirsiniz. Mutlaka kendinizi kötü senaryoya göre ayaralyın. “Sözelci özgüveni (!)” ne sahip olmayan sayısallar sizden çok daha fazla Türkçe çalışabiliyor. Zaten bu yüzden sayısalcılar Türkçede daha fazla net yapıyor. Dolayısıyla sistemli bir şekilde mümkünse her gün 20-30 paragraf sorusu çözmek sizi sınava kadar 35+ nete getirebilir (Dil bilgisi bilmek kayıdıyla) Bir de bölüm denemeleri çözerseniz 40’ı zorlama ihtimaliniz var demektir.

 

5-    AYT odaklı çalışmamak

 

YKS’nin %40 ı TYT ve %60 ı AYT olsa da bu oran bence EA öğrencileri için farklıdır. %80 AYT bu işin belirleyici kısmıdır. Artık çalışmalarınızı da bu oranda yapmanız gerektiğini düşünüyorum. Zira ben TYT ‘de ilk 150 binde bile değilken AYT’ de 6 binlere kadar sıralamamı getirmiştim. Hem de bunu AYT sınavım kusursuz geçmemesine rağmen yapabildim. Siz de bu saatten sonra genel TYT denemeleri dışında tam konsantrasyonla AYT çalışmaya odaklanmalısınız. AYT sınavı sizin TYT niz 100 bin bile olsa ilk 1-2 bine kadar sizi taşıyabilir. Fazlası için TYT için dediğim oranları esnetebilirsiniz.


Ege Mıstaçoğlu
www.stematurk.com 
ÖZEL
 

Bu Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş

Kitapİşler ile kitaplarını online sipariş edebilirsin

Evinde kal, biz senin kitaplarını evine gönderelim.

EĞİTİMİN KALİTESİNİN ÖNEMİNİ BİLİYORUZ!

Sen de İşler Yayın Grubu ile başarabilirsin!

Sen de bizimle birlikte başarabilirsin.