Lisede "temeli sağlam atmak" nedir?
Lisede "temeli sağlam atmak" atmak nedir? Nasıl başarabiliriz? Sağlam temelin önemi, tavsiyeler, hayat kurtaran taktikler... Hepsi yazımızda!
9. ve 10. Sınıfta birçok öğrenci dersleri ihmal ederler. Sınavdan sınava çalışıp bazı derslerden yüksek bazılarından düşük alırlar. Bu durum o zamanlar çok bir sıkıntı yaratmasa da YKS sınavına yaklaştıkça çok farklı sorunlara yol açar. Bu sorunların birçoğu bir şekilde halledilebilir ancak sınav yaklaştıkça bu sorunlarla mücadele etmek öğrencileri fazlasıyla yorar. Derece yapan öğrenciler, temelleri sağlam oturtup lise hayatıyla dersleri birlikte götüren öğrencilerdir. Bu yüzden 9 ve 10. Sınıfta derslere odaklanmak size çok fayda sağlayacaktır. Bu derslere çalışırken aynı zamanda lisedeki sosyal ortamdan da kopmamanız gerekir. Lisenin başlarında öğrencilerin çok fazla zamanları olur. Bu zamanı kontrol etmek bir hayli zordur. Ancak zamanı güzel kullanıp hem sosyalliğinizi hem de derslerinizi bir dengede götürürseniz, çok başarılı bir gelecek sizi bekleyecektir. Bu yazımızda 9 ve 10. Sınıfta neler yapmanız gerektiğini anlatacağız.
1-Tekrarlar
Haftanın 5 günü okulda göreceğiniz derslerin hepsini bir arada götürmek çok zorlayıcı olacaktır. Derslerin her birinin ödevleri veya projeler derken dersler sorumluluktan ziyade zorunluluk haline gelecektir. Bu noktada yapmanız gereken günlük derslere çok kısa bir zaman ayırmaktır. Günde derslere ayıracağınız 10 dakika size ileride çok avantaj sağlayacaktır. İleride belki de 1 saat uğraşmanız gereken derse zamanında 10 dakika ayırmalısınız. Her gün bunu yapamasanız bile 2 günde bir defa veya her hafta sonlarında tüm derslere bakmalısınız. Bu okulla olan bağınızı koruyacaktır. Aynı zamanda sosyalliğinizi hiçbir şekilde etkilemeyecektir. Akşam eve geldiğinizde veya hafta sonu uyandığınızda tüm derslere toplamda 1 saat ayıracaksınız. Tekrarları ne kadar düzenli yaparsanız tüm derslerin temelleri o kadar güzel oturur.
2- Ortalama
Her ne kadar öğrenciler lise 1 ve lise 2 de derslere çok önem vermeseler de genel OBP(ortaöğretim başarı puanı) lisenin tüm dönemlerini kapsar. YKS sınavında da çok önemli bir yere sahip olan OBP, lisede temelleri sağlam atmanız için gereken bir diğer sebeptir. Sınavlara 1 hafta önceden çalışmaya başlayarak tüm dersleri halledebilirsiniz. Bu taktiği her sınav haftası öncesinde uygulayarak tüm konular hakkında bilgi sahibi olursunuz.
3- Hobiler
Tüm bu yapacağınız çalışmaların yanında lise hayatı, insanın karakter oluşumunda çok önemli bir role sahiptir. Lise hayatında farklı işlerle uğraşmak öğrencinin hayatına farklı anlamlar katar. Bu sebeple kendinize farklı uğraşlar bulmaya çalışın. Bu bir spor veya sosyal aktivite olabilir. Denemek istediğiniz aktiviteler için kendinize fırsatlar yaratmaya çalışın. Yapacağınız herhangi bir aktivite, hayatınızı düzene sokmak adına çok yardımcı olacaktır. Öğrencilerin çoğu lisede okul dışında fazla bir uğraş edinmezler. Çünkü okul sosyalleşmek için gerekli ortamı sunar. Bu durumda sizin yaptığınız bir uğraş, sizi diğer öğrencilerden farklı kılacaktır.
4- Öğretmenler
Öğretmenler hayatımıza çok farklı şekillerde dokunurlar. Bir öğretmen bir öğrenciyi matematikten veya başka bir dersten soğuturken bir öğretmen size bambaşka bakış açıları kazandırır. Eğitim gördüğünüz yerdeki altın öğretmenleri bulmaya çalışın ve bu öğretmenlerden alabildiğiniz her şeyi almaya çalışın. Her öğrencinin mutlaka hatırladığı öğretmenleri vardır. Bu hatırladıklarınızı, size çok yardım eden öğretmenlerden olmasını sağlayın.
Temelleri sağlam atmak sizi sadece sınava değil tüm hayata hazırlar. Bu durum büyüdükçe çok daha anlamlı hale gelir. Her ne kadar önemli de olsa unutmayın. Her yapılan hatanın birden fazla çözümü vardır.
A.Ayaz Dağhan
www.isler.com.tr - ÖZEL