MSÜ öncesi altın değerinde taktikler!!

MSÜ öncesi ve sınav anı için bilinmesi gerekenler neler? Ya işler yolunda gitmezse? Sınava dair tüm olası senaryoları derledik.

Bu hafta sonu MSÜ sınavı yapılacak. Öncelikle sınava girecek herkese başarılar diliyorum. Bugünkü yazımda MSÜ’ ye girmeden önce bilmeniz gerekenleri derledim. Bir rehber gibi düşünebilirsiniz bu yazıyı. İşte maddeler halinde bilmeniz gerekenler:

1- MSÜ’ de sınav öncesi:

Bu sınavın YKS için en iyi hazırlık olduğu bir gerçek. Sonuçta sınavı ÖSYM hazırlıyor ve gerçek sınav koşullarında sınav düzenleniyor. Ancak şunu unutmamak lazım ki MSÜ ile YKS dereceleri siyah ile beyaz kadar farklı olan adaylar da mevcuttur. Sınav salonuna giriş yapıldığı andan itibaren sınavın başlatacağı ana kadar yaklaşık 20 dakika olur. Bu süre geçmek bilmeyebilir. Çevrenizdeki insanların gergin bakışları ile karşılaşabilirsiniz. “Acaba ben de böyle mi görünüyorum?” diye sorgulayabilirsiniz. Ama sınav başladığı andan itibaren emin olun çok rahatlayacaksınız. Yalnızca 3-4 soru çözdükten sonra kendinizi evinizde gibi hissetmeye başlayabilirsiniz. Sınav öncesi gerginliğin sınava sirayet edeceğini düşünmeyin. Bir süre sonra otomatik pilota geçeceksiniz. Bu anlamda sınava iyi olduğu kısımdan başlayanlar gerginliğini daha rahat atabilir diye düşünüyorum. 

2- süre kontrolü 

ÖSYM’nin sınavlarından çıkanların yorumlarını dinleyince genelde şu tarz sözler duyarız: “Türkçeyi normalden 10-15 dakika geç bitirebildim.” , “Süreyi istediğim gibi kontrol edemedim” , “Yetiştiremedim.” Ancak bu sınav biraz farklı olabilir zira 30 dakika fazladan süreniz olacak. Yine de şöyle bir anekdot var: TYT Türkçe sorularına bakıldığında 2018’de 4132 kelime ile başlayan Türkçenin 2021 itibariyle 4559 kelimeye geldiğini görüyoruz. Büyük ihtimalle ÖSYM bu sene 4700 bandını zorlayacaktır. Aynı şekilde matematikte de bu yaşanabilir. Bu da demek oluyor ki 30 dakikayı +30 dakika olarak görmemelisiniz. “Sürem var” diye düşünüp sorularda uzun vakitler geçirmek riskli olacaktır. İdeal olan turlama taktiğini kullanıp zor - uzun gördüğünüz soruları sona saklamak olacaktır. Bu sayede “keklik” olarak tanımlayabileceğimiz soruların getireceği netlerden uzak kalmazsınız.

3-  MSÜ sırasında işler yolunda gitmiyorsa? 

Sınav anını yönetebilmek her ne kadar prova yapsanız da anlık bir olgudur. Üst üste boş sorular bırakıyor olabilirsiniz. Terlemeye başlamış, demotive olmuş olabilirsiniz. Ama bu pes edeceğiniz, odağınızı kaybedeceğiniz anlamına gelmiyor. Buna en güzel örnek 2021 YKS sınavı olarak verilebilir. Adaylar netleri bir önceki yıla kıyasla dramatik bir şekilde düşmüştü bu sınavda. Dolayısıyla adaylar denemelerde kodladığından çok daha az soruyu işaretleyip arzuladığı sıralamaları elde edebildi. Eğer sınavınız iyi gitmiyorsa bir durup dinlenin. Derin nefes alın ve su için. Bunu bir vakit kaybı olarak görmeyin. Kendinizi iyi hissetmiyorsanız renkli şekerlerden ağzınıza atın ve tekrar geri dönün. Şekerler tadı güzel olmasa da size enerji sağlar. Ne olursa olsun sınavdan sonra yapabileceğinizin en iyisini yaptığınızı düşünerek salondan ayrılmalısınız. Başarı bu şekilde gelir.

Okuduğunuz için teşekkürler. Eğer yazı ilginizi çektiyse sınav anı yazımıza da göz atabilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşünceye dek hepinize iyi çalışmalar. MSÜ’ ye girecek adaylara başarılar dilerim. 

Ege Mıstaçoğlu 
www.isler.com.tr | ÖZEL
 

Bu Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş

Kitapİşler ile kitaplarını online sipariş edebilirsin

Evinde kal, biz senin kitaplarını evine gönderelim.

EĞİTİMİN KALİTESİNİN ÖNEMİNİ BİLİYORUZ!

Sen de İşler Yayın Grubu ile başarabilirsin!

Sen de bizimle birlikte başarabilirsin.