MSÜ Sınavından alınması gereken dersler!
MSÜ Sınavı'nın ortaya koydukları neler? Sınav sonu değerlendirmesi nasıl yapılmalı? Moral, motivasyon ve fazlası içeriğimizde!
Dün gerçekleşen MSÜ sınavı YKS sınavına hazırlanan öğrenciler için TYT sınavının denemesidir. İki sınavda ÖSYM tarafından hazırlanır ve konsept olarak aynıdır. Bu durumda YKS sınavına girecek olan öğrenciler için MSÜ kaçırılmaması gereken bir kaynaktır. MSÜ sınavına girmek öğrenciye ciddi bir sınavda neler yaşayabileceğini gösterir. Ancak bazı durumlarda öğrenciler MSÜ sınavına giremeyebilirler. Sınavı kaçırmak veya o gün müsait olmamak gibi sorunlardan dolayı sınava giremeyen öğrencilerin muhakkak sorular yayınladığı zaman bir kırtasiyeden bu soruların çıktısını alması gerekir. Daha sonrasında ise kendisine zaman tutup birebir TYT sınavına girer gibi düşünüp MSÜ’yü çözmesi gerekir. MSÜ sınavı bize TYT sınavı hakkında pek çok bilgi verir. Çoğu zaman öğrenciler MSÜ’yü önemsemez ve bir deneme olarak görürler. Ancak MSÜ sınavındaki soruların mantığını anladığınız zaman, sorulara çok daha farklı yaklaşacaksınız. Bu sayede de çözemediğiniz soruların sayısı azalacaktır. Peki MSÜ sınavı bize ne anlatır ve bu sınavda neye dikkat etmeliyiz?
1- TYT soruları
MSÜ sınavının TYT sınavı ile aynı olması öğrenci için fazlasıyla faydalıdır. MSÜ sınavına girmek, öğrencinin YKS sınavındayken sınav anında dikkat etmesi gerekenleri fark etmesini sağlar. Zaman kontrolü ile birlikte sınavda stres yönetimini öğrenir. Aslında dershanelerde veya okullarda yapılan denemelerin temel amacı da budur. Ancak ÖSYM’nin yaptığı bir sınava girmek, size çok daha fazla tecrübe katacak ve daha sağlam ilerlemenizi sağlayacaktır. Eğer ki sınava giremediyseniz de MSÜ sınavını deneme gibi çözmelisiniz. Bu çok önemli bir tecrübedir. ÖSYM’nin sınavları her zaman çözdüğünüz denemelerden veya sorulardan farklı olur. Bu yüzden MSÜ sınavının sorularını çözmek size farklı sorularla karşılaşma imkânı sunar. Aynı zamanda bunu ciddi bir ortamda gerçekleştirirseniz, sınavda yapacağınıza yakın bir net yaparsınız.
2- Moral
MSÜ sınavı geçtikten sonra sınavda hatalar yapmış olabilirsiniz. Bu durum öğrencinin sonucuna yansıdığı durumlarda, öğrenci “şimdiye kadar o kadar çalıştım ve ilk ciddi sınavda düşük yaptım” moduna girebilir. Bu hiç sağlıklı bir düşünce değildir. Özgüven sorunu yaşayan her öğrencinin kafa yapısı az çok bu şekildedir. İstediğiniz bölüme gidebileceğinize inancınız olmadan hiçbir başarı elde edemezsiniz. Kendinize güvenin ve yaptığınız hatalardan ders çıkarmaya çalışın. Gelişim ancak bu şekilde mümkün olacaktır. MSÜ sınavında çok kötü bir sonuç almak sizi başarısız biri yapmaz. Ancak MSÜ sınavındaki sonucunuzdan sonra ders çalışmayı bırakıp pes etmek sizi özgüvensiz ve başarısız biri yapar.
3- Soru tekrarı
MSÜ sınavını çözdükten sonra, yapamadığınız sorular olacaktır. Bu soruları muhakkak bir yerlerden dinleyin. Aynı şekilde sınavı çözerken aşırı hoşunuza giden, çözerken zorlandığınız ancak sonunda sonuca ulaştığınız sorular da olacaktır. Bu sorulara birer işaret koyun. Daha sonrasında belirli aralıklar ile bu sorulara göz atın. Bu size o sorudaki ince detayları öğrenmenize yol açacaktır. Aynı zamanda bunu ÖSYM’nin hazırladığı bir sınavdaki sorular için yapmak, size çok fazla katkı sağlayacaktır. Sınavdaki soruların mantığını anlamanıza yardım edecek ve ÖSYM’nin soru hazırlarken nelere dikkat ettiğini fark edeceksiniz. Bu yüzden soruları tekrar etmek kesinlikle yapmanız gereken bir aktivitedir.
Her ne olursa olsun MSÜ sınavı sizin için bir denemeydi. Asıl sınavınız olan YKS’ye hazırlanırken girdiğiniz bir deneme. Bunu aklınızdan çıkarmayın ve elinizden geleni yapmaya devam edin.
A.Ayaz Dağhan
www.isler.com.tr