Nasıl Verimli Ders Çalışılır?

YKS'ye kısa süre kala en çok ihtiyaç duyulan şey: Nasıl verimli ders çalışılır? Net artışı için bilinmesi gereken ders çalışma taktikleri ve önerileri!

Herkese selam arkadaşlar. Bugün sizler için,YKS sınavına kalan bir ay sürede son çalışmalarınızı nasıl verimli ders çalışılır, masada uzun süre durmanın yolları nelerdir, kalan süreyi son anına kadar değerlendirmek mümkün mü, hala konu çalışmak için süre var mı, son düzlükte hangi AYT denemeleri çözülmeli gibi sorularınıza cevaben bir yazı kaleme alacağım. 


•    ÇALIŞMAYA KATLANABİLMEK GEREK


Son ay stresinin kendisini oldukça gösterdiği, gece uykularınızı bölecek rüyalarınıza girecek derecede olduğu günlerdeyiz. Bu günlerde hiç çalışasınız olmayabilir, bir şeyler yapasım yok, hiç içimden gelmiyor diyor da olabilirsiniz. Bu hal çalışmanın sizin için katlanılamaz bir hal aldığını gösterir. Sınava az bir zaman kala bu psikolojiyi çoğu öğrencinin yaşadığı göz önüne alındığında, sizin rakiplerinizin önüne geçmek için bu durumdan sıyrılmanız gerek. 
Günün ya da haftanın en başından “çalışmak, deneme çözmek benim için çekilmez bir durum” derseniz saatlerce masanın başında otursanız da verim almanız çok güç. 


Öncelikle, nasıl verimli ders çalışılır dediğimizde şu süreçte çalışmanın bir zorunluluk olduğunun bilincine varmanız gerek. Bunu ben söylediğim, bu yazıyı okuduğunuz için değil ancak kendi kendinize zorunluluk olduğuna inanırsanız masanın başına geçmek daha kolay olacaktır.Tıpkı susadığınız zaman su içmek, acıktığınız zaman yemek yemek ya da hayatta yapmak zorunda olduğunuz çeşitli işlerde olduğu gibi son bir ay çalışmak da sizin için bir seçenek değil zorunluluk. 


Bu yüzden çalışasım yok demek yerine kendinize güvenin. Çalışacağınız günün bir önceki gecesinde “ertesi gün şu kadar saat( 6-7 saat) çalışacağım” deyin. Unutmayın içinizdeki ya da dışa vurduğunuz kötü hisler kötüyü getirir. Çalışamıyorum, yapamıyorum dediğiniz vakit çalışabilecek gücünüzün dahi altında çalışırsınız.


•    ÇALIŞMA SÜRENİZ VE VERİM ARASINDAKİ DENGE


Çalışma süreniz ve çalışmadan verim almanız arasında garip bir denge vardır. Nasıl verimli ders çalışılır konusunda çalışma süresini arttırmak istersen verimi düşürürseniz son ay kötü bir çalışma düzeni elde etmiş olursunuz. Aradaki o ince çizgiyi ayarlamak için size birkaç tavsiye vereceğim. Faydalanmanızı umuyorum. 


-    GÜNE ERKEN VAKİTLERDE BAŞLAYIN


“Sabah sekizde masanın başında olacağım.” Diye kendinizi şartlamanız daha uzun bir çalışma elde etmenizi sağlar. Aynı zamanda erken kalkıp yorgun olmamak için uyku düzeninizi sabitlemenizi öneririm. Gece geç saatlere kadar durmak sizin sabah yedide kalkmanıza engel olabilir.


-    GÜN İÇİNDE NE KADAR ÇALIŞACAĞINIZA, HANGİ DENEMELERİ ÇÖZECEĞİNİZE VE NELERE ÇALIŞACAĞINIZA ÖNCEDEN KARAR VERİN.


Gün içinde çalışma sürenizi arttırmak ve verimi en yüksek seviyede tutmak için bir gün önceden ya haftalık olarak deneme ve çalışma düzeninizi planlayın. Son ay yaptığım plana zaten uyamam ki diye düşünmeyin. Bir plan ve düzen içinde ilerlemek sizi kafa karışıklığından kurtarıp neler yaptığınızı neleri başardığınızı görmenizi sağlayacaktır.
Aynı zamanda plan yaparken günler ya da haftalar arasında git gide çalışma sürenizi uzatabilirsiniz. Bir anda 6-7 saat çalışmaya başlamak zor olabilir. 4 saatten başlayarak 1 hafta içinde bu süreyi arttırabilirsiniz. 


-    NASIL VERİMLİ DERS ÇALIŞILIR? KENDİNİZE ÖDÜLLER TANIYIN


Her geçen gün daha fazla çalışıp gayelerinize ulaştıkça kendinize ödüller koymanızı tavsiye ediyorum. “bugünün planını gerçekleştirdim isteğim bir şeyi alabilirim”, ya da “şu kadar çalışırsam şunu izleyeceğim,  en basitinden şunu yiyeceğim” de diyebilirsiniz. Size motive kaynağı olacağından emin olabilirsiniz.


-    SON 1 AY KONU ÇALIŞMAYA DEVAM EDEBİLİRSİNİZ


Son bir ay geç kaldım diye konu çalışmayı bırakmak yanlış olabilir. Son haftaya kadar eksiklerinizi tamamlamanız mümkün. Çevreye değil kendi eksiklerinize odaklanmanız size yarar sağlayacaktır. 


-    NASIL VERİMLİ DERS ÇALIŞILIR? ODAKLANMAYI SAĞLAYACAĞINIZ ORTAM ÇOK MÜHİM


Sınava kalan süre zarfında farklı farklı yerlerde çalışmayı deneyebilirsiniz. Tek bir çalışma yeri sizi bıkkınlığa sürükleyebilir. 2-3 günde bir farklı kütüphanelere gidebilirsiniz.
 Ancak bu ortam sizin dış ortamla bağlantıyı kestiğiniz bir yer olmalı. Telefonunuz mutlaka sessizde ve hatta uçak modunda olmalı. Gün içinde masaya oturduğunuz vakit çalışmayı bölmemek adına kafanızı dağıtacak her şeyden uzak durmalısınız. Benim tavsiyem tek oturuşta 2-3 saat hiç ara vermeden çalışmakla beraber telefona hiç bakmamanız olacak. Bence bu en önemli hususlardan biri.


Size gelen tek bir mesaj, tek bir bildirim tüm çalışma veriminizi alabilir. 10 dakikalık kısa bir ara verseniz dahi pencereden dışarı bakabilir şarkı dinleyebilir fakat telefondan uzak olmalısınız.


Masadan kalkmayı en aza indirmek için ise bir diğer tavsiyem masanıza suyunuzu, termosta kahvenizi ve isterseniz birkaç atıştırmalığınızı koymanız olacak. Çalışacağınız tüm kitapları yanınızda bulundurmanız da masadan kalkıp kafanızın dağılmasını önleyecektir. Bu söylediğimi masayı tıka basa doldurmak olarak anlamayın lütfen. Gereksiz şeylerden uzak, olabildiğince kalabalık olmayan bir masada sadece en gerekli şeyleri yanınızda bulundurun.
Bulunduğunuz ortamı havalandırın. Zihninizin açık olması için yeteri kadar hava ve su almalısınız. Ayrıca, kısa sürede ara vermek zorunda değilsiniz.Çalışma sürenizi olabildiğince uzun tutabilirsiniz. Çalışmayı sık sık bölmek verimi azaltabilir. 


•    NASIL VERİMLİ DERS ÇALIŞILIR?  DENEMELER


Son aydaki her deneme sınavınızın özellikle AYT sınavlarının benzer netlerde gelmesini beklemeyin. Zaman zaman düşük netleriniz olacaktır. Bu duruma takılarak çalışma veriminizi düşürmeyin bilakis bu netler daha fazlasını yapabileceğinizi görmenizi sağlasın ve sizi motive etsin. Denemeler elbette nasıl verimli ders çalışılır konusunun olmazsa olmazlarından.


Kalan süreçte, son düzlükte daha fazla AYT DENEMESİ çözmeniz gerektiği açık. Bu sebeple 3 saat tüm veriminizi toplayarak zihninizin en açık olduğu ve YKS sınavına gireceğiz vakitler olan 8-9 arası bir AYT denemesi ile güne başlayabilirsiniz. Bir günü AYT denemesi ve onun analizi artı olarak eksik konularınıza baktığınız ve sözel konuları tekrar ettiğiniz bir gün olarak belirlemeniz sizin için çok faydalı olacaktır. 


Son düzlükte hangi AYT denemelerini çözerek kalan zamanımı en verimli şekilde geçirebilirim diyorsanız size birkaç önerim olacak.


-    APOTEMİ YAYINLARI 7 AYT SAYISAL ÇÖZÜMLÜ DENEME SETİ


Bu deneme setinin çözümlerine ulaşmak için “APOTEMİ AÇIK KİTAP” uygulamasını indirmeniz yeterli. Çözdüğünüz sorular gerçekçi bir net çıkarmanızı sağladığı için sınava kalan sürede nerede olduğunuzu görmek adına çözülmesi gereken denemelerden. ÖSYM mantığı ile orijinal, özgün sorular barındırması verimli bir kaynak olduğunu gösteriyor.


-    HIZ VE RENK YAYINLARI SÜPER ÜÇLÜ AYT SAYISAL-EŞİT AĞIRLIK ÖSYM KARMASI DENEMELER


HIZ VE RENK uygulamasından ya da hız ve renk web sayfasından soru çözüm videolarına ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda hala kendinizi geliştirebileceğiniz konular olduğunu düşüncesindeyseniz hız ve renk uzaktan eğitim kanalından konu anlatımı videolarına erişebilmeniz mümkün.


Sevgili arkadaşlar, bu yazıda nasıl verimli ders çalışılır konusunu ele aldım. Güçlü bir irade sahibi olmak hedefe ulaşmanızdaki en büyük noktalardan biri. Kalan süreçte pes etmemelisiniz. Elinizden geleni yaptığınıza emin olduğunuz zaman kendinizle gurur duyabilirsiniz. Sonuç ne olursa olsun sınavdan sonra pişmanlık yaşamamak adına son düzlükte dişinizi sıkıp çalışmak size iyi ki dedirtecektir. Hepinize son 1 aylık süreçte başarılar diliyorum. İyi çalışmalar.
 

Beyza Yılmaz

www.isler.com.tr

ÖZEL

Bu Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş

Kitapİşler ile kitaplarını online sipariş edebilirsin

Evinde kal, biz senin kitaplarını evine gönderelim.

EĞİTİMİN KALİTESİNİN ÖNEMİNİ BİLİYORUZ!

Sen de İşler Yayın Grubu ile başarabilirsin!

Sen de bizimle birlikte başarabilirsin.