Net artıran ders programı nasıl hazırlanır?

Sınava hazırlanırken düzenli çalışabilmek çok önemli. Düzenli çalışmak için de uygulanabilir bir plan yapmak gerekiyor. Öğrencilerin sınava çalışma sürecinde yaşadıkları en büyük sıkıntı plan yapıp yapılan plana uyamamak oluyor. Bu yazıda “Dengeli ve

Herkese merhaba, ben Gül Naz. 2021 MSÜ Türkiye 62.si ve 2021 YKS Türkiye 523.süyüm.  Kendi sınava hazırlık sürecimde de beni en çok zorlayan konulardan birisi plan yapıp uygulayamamaktı. Bu yazıda kendi plan yapma ve çalışma sürecimden bahsedeceğim. Ayrıca sizlere netlerinizi arttıracak ve derece yapmanızı sağlayacak planı nasıl oluşturacağınızı madde madde anlatacağım.


1)ZORUNLULUKLARI BELİRLE


Okula gidiş- geliş saatleri, dershane, özel ders, ev dışında olman gereken  ya da kendi kendine ders çalışamayacağın zaman dilimlerini belirle. Bunlardan arta kalan zaman dilimleri bizim verimli ders çalışabileceğimiz aralıklar olacak.


2)UYUMA VE UYANMA SAATİNİ BELİRLE


Sınava hazırlanırken 7 saatlik bir uykunun gerekli olduğunu düşünüyorum. Bu uyku hem çalıştığın konuları oturtabilmen adına hem de zihnini ve bedenini dinlendirebilmen adına çok önemli. Uyuma ve uyanma saatin her gün aynı olursa vücut ritmin de buna alışacağı için sabah erken kalkmakta ve gece uykuya dalmakta sorun yaşamazsın. Daha kaliteli bir uyku uyuyacağın için gün içindeki ders çalışma verimin de daha yüksek olur.


3)ETÜT DÜZENİNİ BELİRLE


Ben 50 dakika ders çalışıp 15 dakika ara verdiğim düzende çok verimliydim. Sen 1 saat çalışıp 10 dakika ara veriyor olabilirsin ya da daha farklı bir düzende daha iyi çalışıyor olabilirsin. Etüt düzeni kişiden kişiye değişir, en verim aldığın düzeni bulup bunu uygulamaya koyman daha düzenli ve daha az yorularak çalışmanı sağlar.


4)RUTİNLERİ YERLEŞTİR


Ben her sabah 20 paragraf, 20 problem, 20 de geometri çözerdim. Okul ve dershanemin olmadığı günler akşam 10.30 da yatıp sabah 6’da kalkıyordum. Sabah saat 6 ile 9 arasına paragraf, problem ve geometri rutinimi yerleştirmiştim. Böylece güne TYT adına verimli bir çalışma yaparak ve halletmem gereken önemli birkaç işi hallederek başlamış oluyordum. Bu sayede gün içinde de kafam rahat oluyordu ve motivasyonum artıyordu.
Bu rutin, sürece bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Mesela eylül-ekim ayından itibaren günlük 1 fen 1 de sosyal TYT branş denemesi çözmüştüm. Mart ayından sonra da bu rutine TYT Türkçe- Matematik branş denemesi çözmeyi eklemiştim.
Bu rutinler kişiye, konulardaki yetkinliğe ve sınava kalan süreye göre değişiklik gösterebilir. Fakat net arttırmaktaki etkileri çok büyük. Bu yüzden kendi eksiğinize göre bir rutin oluşturmanızı ve bu rutini yapacak belli bir zaman aralığı oluşturmanızı tavsiye ederim.


5)BİR GÜNE HER DERSİ KOYMA


Konu çalışması yapıyorsan eğer bir güne 2 ders koymanı öneririm. En fazla 3 ders idealdir. Çünkü konu çalışması yaparken konuyu öğrenmek ve üzerine soru çözmek zaman alıyor. Bu süreci farklı derslerle bölmek konuya çalışma verimini azaltır. Şu an çalıştığın dersi tam oturtamayacağın gibi bir sonraki dersten de net verim alamayabilirsin. Bu yüzden konuyu öğrenme aşamasındaysan bir güne en fazla 2-3 ders koymalısın.
Konularda yetkinleştiysen ve tekrar yapıyorsan bir güne daha fazla ders koyabilirsin çünkü konuyu öğrenme sürecini geçmiş oluyorsun, okuyarak veya soru çözerek ilerleyeceğin için bu aşamada ders sayısı olumsuz bir etki oluşturmaz.


6)GERÇEKÇİ OL


Plan yaparken her şey toz pembe görünür; her şeyi bitirebileceğimizi, yazdığımız tüm görevleri eksiksiz yerine getirebileceğimizi düşünürüz. Fakat bu şekilde yapılan planları uygulamakta büyük sıkıntılar yaşarız, genelde yazdıklarımızı yetiştiremeyiz. Bu yüzden plan yaparken konuya çalışma hızımızı, çözeceğimiz soru sayısını göz önünde bulundurarak gerçekçi hedefler koymakta fayda var. Plana yazdıklarınız o sırada gözünüze az gibi gelebilir ama çalışmaya başladığınızda tam yetiştiğini ve aslında az olmadıklarını göreceksiniz.


7)DENEME DÜZENİ VE EKSİK GİDERME


Netin ne olursa olsun haftalık 1 TYT , 1 AYT genel denemesi çözmeni öneririm. Konuların %80’inde yetkinleştiysen haftalık 2-3 TYT , 2 AYT çözebilirsin. Konuları bitirdiğinde bir gün TYT bir gün AYT ya da bir günde 1 TYT 1 AYT denemesi çözüp geri kalan zamanda deneme analizleri yaparak eksik olduğun konulara çalışabilirsin.

Doğru şekilde çalışmak kadar doğru kaynaktan çalışmak da önemlidir. ÇAP Yayınları'nın yeni çıkardığı UP denemeleri, ÖSYM tarzı sorularıyla sınava girmeden önce mutlaka çözmeniz gereken bir kaynak olmuş. Hem TYT hem de AYT için ayrı ayrı branşlarda denemeleri bulunuyor. 


8) MOLA VE DİNLENMELER


Kendin için en verimli etüt düzenini tespit ettiğinde, etütler arasındaki molayı atlamamaya özen göster. Çünkü bizim için ders çalışmanın fazlalığı değil, verimi ve sürekliliği önemli. Dersten verim alabilmek ve çalışmaktan bıkmamak için etütler arası verilen molalar ve bunun yanında haftada yarım gün ya da bir gün dinlenmek gerekiyor. Ben her hafta sonu babamla yürüyüşe çıkardım, hem yoğun ders temposundan uzaklaşmış olurdum hem de sürekli masa basında olduğum için hareket etmek de bana çok iyi gelirdi. Sizlere de ara verdiğinizde sporla uğraşarak vücudunuzu rahatlatmanızı tavsiye ederim.

Soru ve önerilerinizi yorumlar kısmında belirtmeyi unutmayın. Hepinize iyi çalışmalar diliyorum. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın!

Gül Naz Babaoğlan

www.isler.com.tr

özel

Bu Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş

Kitapİşler ile kitaplarını online sipariş edebilirsin

Evinde kal, biz senin kitaplarını evine gönderelim.

EĞİTİMİN KALİTESİNİN ÖNEMİNİ BİLİYORUZ!

Sen de İşler Yayın Grubu ile başarabilirsin!

Sen de bizimle birlikte başarabilirsin.