Sınav stresinden kurtulma yolları nelerdir?
Havaların ısınması ile beraber çalışmaktan bıkıp sıkıldığınız ve aynı zamanda sınava kalan az sürenin de sizi daha fazla telaşlandırdığı şu günlerde, gelin daha fazla motive olmanız için yapmanız gerekenlere bakalım.
Bu yazımda size İstanbul Hukuk öğrencisi olarak kendi sınav dönemimdeki deneyimlerime dayanarak stresinizi nasıl olumlu hale getirebileceğiniz hususunda tavsiyeler vereceğim. Umarım faydalı nitelikte olur. İlk ve belki de en önemli maddemizle başlayalım:
• Mutlaka programlı ilerleyin.
Haftalık planınızı mutlaka düzenli bir şekilde ayarlayın. Belirli bir yolda ilerlemek sizi telaştan uzaklaştıracaktır. Hangi açığımı kapatsam, hangi konuya çalışsam belirsizliğine düşmemeniz ve koyduğunuz hedeflere ulaşabilmeniz için haftalık program hazırlayın. Ve bu programın üstüne düşün arkadaşlar. Size tavsiyem gelişigüzel bir program hazırlamamanız olacaktır. Üzerine düşünülmüş, konu açıklarınızı kapatan ve o konularda soru çözdüren, aynı zamanda bol denemeli bir program olmalı.
İnsanın her günü aynı olmaz. Mutlaka hazırladığınız programa günü gününü uymak zorunda değilsiniz. Kimi zaman yaşadığınız şeyler yüzünden kimi zaman ise o gün çalışma verimini kendinizde bulamadığınız için çalışamayabilirsiniz. Bu sizi endişeye düşürmesin. Konularını erkenden bitirmiş kimselerde dahi bu durum yaşanıyor ki gayet normal bir durum olduğunu söyleyebilirim.
• Böyle olduğunuz günlerde haftalık programınızdan ayrılıp kendinize günlük bir program oluşturabilirsiniz.
Kafa karışıklığı yaşadığınız çalışma motivasyonunuzun en dibe ulaştığı günlerde kısa ama verimli bir program yapabilirsiniz. Belki o gün haftalık programınıza göre deneme çözme gününüz fakat o gün programdan ayrılarak bir konu açığınızı kapatmanız da mümkün. Böylece aslında o günü bile verimli geçirmiş oluyorsunuz. Aynı zamanda böyle günlerde kendinizi daha fazla motive etmeniz için programı uygulamakla beraber kendinize bir ödül koymanız motive olmanızı sağlayacktır. Bu cümlemle bağlantılı olarak diğer maddem:
• Kendinize ödüller tanıyın.
Sınav süreci bildiğiniz gibi çok uzun bir süreç. Şu günlerde kalan süreyi göz önüne aldığımızda hala vaktinizin olduğu da açık fakat insan verdiği emeğin karşılığını görmek istiyor. En önemli karşılığın sınav sonucunuz olduğunu söylemekle beraber sınav sonucunuza kadar da bazı karşılıklar almanız sizi motive edecektir. Haftalık programınıza günü gününe uyduğunuz zamanlar veya belirli bir soru hedefine ulaştığınız takdirde kendinize bazı ödüller koyun. Misal gezmeye çıkmak, arkadaşlarla vakit geçirmek, izlemek istediğiniz bir filmi izlemek gibi ödüller tanımanız mümkün. Bu gibi ödüllerin sizin çalışma isteğinizi arttıracağını, gerekli motiveyi yükselteceğini kendi deneyimlerime dayanarak söyleyebilirim.
• Sınava kalan günü saymak zorunda değilsiniz.
Kalan günün azlığını düşünmeniz yerine bugün neler yapabileceğinizi düşünmek sizin faydanıza olacaktır. Geri sayım takibi yapmak sizi telaşa sürükler. Kendi sınav dönemimde kalan zamanın az olduğunun farkında olmakla beraber tamı tamına kaç gün kaldığını saymamaya özen göstermiştim.
• Kendinizi kimseyle kıyaslamayın.
Kendinizi daha fazla net yapan kimselerle karşılaştırmanız, bir bakıma sizde hırs isteği uyandırıp daha fazla çalışmanızı sağlayabileceği gibi bunun ayarını bilmek gerekir. Bu durumun süreklilik kazandığı hallerde daha fazla soru çözen, daha fazla deneme çözen rakipleriniz sizi telaşa ve paniğe sürükleyebilir. Unutmayın herkesin sınav süreci kendine hastır. Kimse kimseyle aynı özellikler taşımaz. Bu bakımdan siz kendi programınıza odaklanın, kendi koyduğunuz hedefleri gerçekleştirin. Sizi başkalarıyla kıyaslayanların söylediklerine de kulaklarınızı olabildiğince tıkayın.
• Sürekli başaramadıklarınızı göz önüne alıp, yapamıyorum hissine kapılmayın.
Çok iyi olduğunuz konuların da olduğunu unutmayın. Sınavı başaranların sizden bir farkı yok. Kendinizi aşağı düzeyde görmeniz hele kalan şu günlerde sizi daha da aşağı sürükler. Bu sebeple hiçbir rakibinizi kendinizden üstün görmeyin, disiplinli ve doğru çalışma sistemi ile kendinize inanarak çalışmalarınızı sürdürmeniz veriminizi arttıracaktır.
• Kendinizi en verimsiz hissettiğiniz zamanlarda olmak istediğiniz yerde olduğunuzu hayal edin.
Başardığınızda nasıl hissedeceğinizi, o iç rahatlamasını düşünerek kendinizi motive edebilirsiniz. Tüm çektiğiniz zorlukların boşuna olmayacağını şimdiki stresinizin size sonradan pişmanlık olarak dönebileceğini düşünün. Emeğinizin karşılığını mutlaka alacağınız günü hayal ederek o gün için çalışmalısınız.
• Motive olamadığınız günlerde ortam değiştirebilirsiniz.
Farklı ortamlarda çalışmak da ders çalışma isteğinizi arttırır. O gün evden sıkıldıysanız hem hava almak hem farklı bir masada ders çalışmak amacıyla kütüphaneye gidebilirsiniz. Hatta imkanınız varsa kütüphaneye yürüyerek gidin. Yürüyüş ve hava almak sizi stresten uzaklaştırır. Ara ara yaptığınız yürüyüşler ve yer değişikliklerinin size iyi geleceğine eminim.
• Kaygınızı azaltmak, stresten uzaklaşmak için yaşadıklarınızı, sınav sürecinizi, ulaşmak istediğiniz gayelerinizi yazabilirsiniz.
Bu yöntemin de sizi rahatlatacağını düşünüyorum. Kendi deneyimim olarak endişelerinizi ve hislerinizi birine anlatmanız ya da yazıya dökmeniz sınav kaygınızı azaltacaktır.
Unutmayın hala çalışmak için zamanınız var, olması gerekenden fazla endişe ve kaygı sizi sonradan pişmanlığa sürüklemeden tavsiyelerimi dikkate alarak çalışmak sizin için faydalı olacaktır. Hepinize kolaylıklar, başarılar diliyorum.