Sözel derslere nasıl çalışmalıyız?
Sözel derslere nasıl çalışmalıyız? Konu anlatımı ve test dengesi nasıl olmalı? Protein metaforu, deneme çözmenin önemi ve fazlası... Hepsi yazımızda!
Günümüzde yapılan bazı çalışmalar sonucunda bilginin protein olduğunu ileri süren bilim adamları vardır. Bu konu hakkında bir sürü tartışma olmuştur. İnsan vücudundaki DNA’ların tüm bilgilere sahip olduğunu ancak bu bilgilerin pasif durumda olduğunu ileri sürerler. Her öğrenilen yeni bir bilgi ile vücutta gerçekleşen birtakım olaylar sonrasında genler aktifleşir ve bu bilgiye sahip olursunuz. Aynı zamanda DNA’larımızdaki kullanılmayan bilgilerin pasif duruma geçtiği söylenir. Bu durum “unutma” olarak adlandırılır. Bu konulardaki çalışmalar devam etse bile bizim bu konuda kendimizle ilgili olan kısmı almamız yaşamımızda bize yardımcı olacaktır. Bilgilerin protein olduğu ve vücudumuzda tüm bilgilere sahip olduğumuzu düşünürsek, her öğrendiğimiz bilgiyi aklımızda tutmamız kolaylaşacaktır. YKS sınavının sözel kısmı yüksek oranda bilgi sorularından oluşur. Bu yüzden bu bilgileri unutmayıp sınava kadar aklımızda tutmamız gerekir. Peki bunu nasıl yapacağız? Bugünkü yazımızda YKS sınavının sözel kısmına nasıl çalışacağımızdan bahsedeceğiz.
1- Konu anlatımı ve test
Birçok öğrenci sözel kısımlara çalışırken defteri alıp uzunca notlar tutarak konuları öğrenmeye çalışırlar. Her bir bilgiyi kâğıda döküp bu bilgileri tekrar ederler. Bu yöntem öğrenmek açısından hiçbir sıkıntı yaratmaz ancak zaman açısından öğrencinin çok zamanını alacaktır. Çünkü özellikle AYT sınavının sözel kısmında aşırı fazla bilgi vardır. Bu bilgileri teker teker çalışıp arada sırada tekrar etmek size çok fazla zaman kaybettirecektir. Bu noktada yapmanız gereken kısa ve etkili yollar aramaktır. En pratik sözel çalışma yöntemi ise konuyu bir kere okumak ve devamına test çözmektir. 1 kere okuyup ne anlayacağım diye düşünüyor olabilirsiniz ancak bu taktiğin amacı beyninizin tüm konular hakkında geçici de olsa bilgi sahibi olmasıdır. 1 kere okuduktan sonra aklınızda muhtemelen hiçbir bilgi kalmayacaktır ve çözdüğünüz soruların çoğunu yanlış yapacaksınız. Ancak ne kadar çok yanlış yaparsanız o kadar fazla kalıcı bilgi edinirsiniz. Her çözdüğünüz yanlış soruda birden fazla bilgi edinir, önceki okuduğunuz konular aklınıza gelir. Bu yöntem ile birlikte ilk başlarda 12 sorudan 10 yanlış yapar ve zaman ilerledikçe tüm soruları doğru yapar hale gelirsiniz. Size bir yazar – eser sorulduğu zaman cevabı bilemeyebilirsiniz. Ancak size şıklı bir soru sorulduğu taktirde cevabı biliyor olursunuz. Bu stratejinin temel amacı size sınavda çıkabilecek şekilde bilgileri aktarmaktır.
2- Sık Sık deneme çözmek
Yukarıdaki taktiği izledikten sonra yapmanız gereken en mühim olay deneme çözmektir. Birçok konuyu hallettikten sonra çözeceğiniz her deneme size önceki konuları hatırlatıp bilgilerin kalıcılığını sağlayacaktır. Bu sayede tekrar tekrar eski konulara dönüp bu konulardaki eksiğinizi kapatmak için ekstra zaman ayırmanıza gerek kalmayacaktır. Eğer ki belirli bir konuda sürekli hata yaptığınızı fark ederseniz, farklı bir yol izlemeniz gerekir. Örneğin Tanzimat Edebiyatının birçok bilgisini biliyorsunuz. Ancak arada kaçan bazı sorular oluyor. Bu noktada o konuyu açıp notlar çıkartarak çalışabilirsiniz. Çünkü eksik olduğunuz alanı bulmak çok önemlidir. Soru çözerken her soruda yeni bilgiler edinip, bu bilgileri kalıcı hale getirirsiniz. Ancak eksik olduğunuz bir yer olduğu zaman bunun üzerine odaklanmalısınız
Birçok derece öğrencisi sözel kısımları bu şekilde kısa bir süre içinde hallediyor. Bu yüzden bu taktikler ile sınava hazırlanmak sizi birçok öğrencinin önüne atacaktır. Yine de her şeyin başında çok çalışmak yatar.
A.Ayaz Dağhan
www.isler.com.tr / özel