TYT fen ve sosyal nasıl halledilir? Özel tavsiyeler!

TYT fen ve sosyale nasıl çalışmalıyız? Sorular nasıl soruluyor? Algıları kırmak ve fe sosyalde netleri uçurmak! Hepsi ve fazlası içeriğimizde.

TYT sınavında en önemli etkenlerden biri süre sıkıntısıdır. Yeni gelen düzenleme ile TYT sınavının 165 dakika olması, sıralamada birçok şeyi değiştirecektir. Aynı net ile çok daha geri sıralamalarda olmak mümkündür. Bunu değiştirmek için net sayınızı arttırıp ekstra verilen süreyi doğru kullanmalısınız. Sınav 165 dakikaya uzadığı için birçok öğrenci soru yetiştirme konusunda sıkıntı yaşamayacaktır. Önceki sistemde bize zaman kazandıracak olan 2 alan fen ve sosyaldi. Şu an her ne kadar ekstra zamanınız olsa da TYT’de sosyal ve fen bilgisini olabildiğince kısa sürede çözüp bu derslerden süre arttırmalısınız. Peki TYT sosyal ve fen bilgisine nasıl çalışmalıyız?


1-    Bilgi soruları


TYT’de yeni nesil sorular ile birlikte yorum soruları ön plandadır. Ancak fen bilgisi burada diğer derslerden ayrılır. TYT fen bilgisi ağırlıklı olarak bilgi sorularıyla gelir. Özellikle kimya ve biyolojiden 13 sorunun birçoğu kesin cevapları olan bilgi sorularıdır. Bu soruların her biri bizim için ekstra zaman demektir. Çünkü soruyu okuduğunuz anda cevabı biliyorsanız işaretleyip sonraki soruya geçersiniz. Bu durumda fen bilgisini erken bitirmeniz size ekstradan zaman kazandıracaktır ve bu zamanı matematik ile Türkçedeki çözemediğiniz sorular için ayırabilirsiniz. TYT sosyal kısmı ise biraz daha farklıdır. 4 alandan oluşan sosyal bilimler daha fazla yorum ağırlıklı olur. Buradaki sorular aslında Türkçe paragraflarından çok da farklı olmazlar. Bu yüzden fen bilgisini erken bitirmeniz çok önemlidir. Her ne kadar yorum ağırlıklı olsa da sosyal bilimlerde de bilgi soruları vardır. Bu bilgi sorularını hızlıca işaretleyip yorumlara odaklanmak, gereksiz zaman kaybını önleyecektir.


2-    Deneme


Fen bilgisi ve sosyal bilimleri halletmenin en pratik yolu, konuya sadece bir kere bakmaktır. Ardından çözeceğiniz deneme de konu anlatımındaki soruları göreceksiniz. Birçok soruda yanlış cevap verecek ve konu anlatımındakileri anlayıp anlamadığınızı düşüneceksiniz. Bu noktada yapmanız gereken tek şey denemeleri arttırarak daha fazla soru görmektir. Her yanlış yaptığınız soru için tekrar konu anlatımına bakmak size zaman kaybettirecektir. Onun yerine çözdüğünüz denemeleri haftada 1 kere tekrar etmek size çok daha kalıcı bilgiler sağlayacaktır. Örneğin 1 haftada 14 tane TYT sosyal bilimler ve fen bilgisi denemesi çözdüyseniz, haftanın sonunda bu denemelerdeki yanlışlarınıza bakmalısınız. Bu taktik sayesinde çok daha pratik ve kalıcı bilgiler edinirsiniz. Bu da size diğer derslerinizi halletmeniz için gerekli zamanı sağlar.


3-    Algı


Burada bahsedeceğimiz olay sadece TYT sosyal için değil tüm paragraf soruları için geçerlidir. Özellikle TYT sosyal bilimlerin yorum soruları öğrenciler tarafından farklı algılanabilir. Paragrafta bir bilgi verilip devamında konuyla ilgili bir soru sorulduğu taktirde, öğrenci soru hakkında bilgi sahibi ise onu kendisine göre yorumlar. Bu yanlışın önüne geçmek için paragrafa göre hareket etmek gereklidir. Daha çok felsefe kısmında bu sorun ile karşılaşılır. Felsefede paragrafın yapısı öğrencinin kafasını karıştırıp ana konudan uzaklaşmasına yol açabilir. Bu yüzden kendi düşüncelerinize göre değil de paragrafta anlatılana göre hareket etmelisiniz.
Bu yazımıda TYT sosyal ve fende nasıl hareket etmemiz gerektiğini anlattık. Bu taktiklere dikkat ederek çalışmak sizi diğer öğrencilerin önüne geçirecektir. Yine de sakın unutmayın. Tüm taktikler, stratejiler veya planlar gerçekleştiği taktirde etkisini gösterir.

Abdullah Ayaz Dağhan

www.isler.com.tr

ÖZEL

Bu Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş

Kitapİşler ile kitaplarını online sipariş edebilirsin

Evinde kal, biz senin kitaplarını evine gönderelim.

EĞİTİMİN KALİTESİNİN ÖNEMİNİ BİLİYORUZ!

Sen de İşler Yayın Grubu ile başarabilirsin!

Sen de bizimle birlikte başarabilirsin.