TYT Nasıl Yetişir?

Merhaba arkadaşlar hepinize iyi çalışmalar. Bu yazıda size hemen herkesin aklında olan “TYT nasıl yetişir?” sorusuna 4 maddede cevap vermeye çalışacağım.

Merhaba arkadaşlar hepinize iyi çalışmalar. Bu yazıda size hemen herkesin aklında olan “TYT nasıl yetişir?” sorusuna 4 maddede cevap vermeye çalışacağım. Bildiğiniz gibi TYT sınavında sorular çok zor olmamakla birlikte soruların uzunluğundan dolayı süre kaybı ortaya çıkıyor ve sınavın eleyiciliği de ağırlıklı olarak bu yönden oluyor. TYT sınavını yetiştirebilen biri büyük ihtimalle AYT’yi de iyi yapacak ve oldukça iyi bir sıralama elde edecektir. Peki TYT nasıl yetişir buyrun beraber bakalım.

Turlama taktiği kullanın

Turlama taktiğinde amaç, kolay görünen ve gözünüze kestirdiğiniz soruları testi tarayarak tespit edip önce onları çözmeye dayanan bir model. Elbette kolay soruyu da zor soruyu da çözmeniz gerekecek. Ancak, kolay soruları önce çözüp hızlı hızlı ilerlemek psikolojik açıdan sizi rahatlatacaktır. Düşünün, yarım saatiniz var ve 30 kolay sorunuz olsa bile dakika ile süreniz eşit olduğu için panik olabilirsiniz. Ama 10 tane zor sorunuz varsa bunların çoğunu sakin bir şekilde yavaş yavaş çözebilirsiniz. Bu yüzden Türkçe testini bitirdikten sonra turlama taktiğini kullanabilirsiniz. Örneğin ben matematiği sona bırakıp matematikte de ilk 20 soruyu yaptıktan sonra geometri sorularına geçiyordum ve problemleri en sona bırakıyordum. Çünkü problemler sınavın en vakit alan kısmı ve onları sona bırakıp oraya gelinceye kadar yapabildiğim kadar soru yapmaya çalışıyordum. Sonuç olarak kolay bir sorunun da zor bir sorunun da size getirisi eşit katsayıda nettir. Dolayısıyla o soruyu ne kadar hızlı çözebiliyorsanız o kadar avantaj elde edersiniz. Zaten sınavın sonlarına doğru artık netlerinizi iyice artırmak için tekrar o zor sorulara dönebilirsiniz. Yalnız, eğer turlama taktiğini kullanıyorsanız muhakkak her yaptığınız sorudan sonra kitapçığa soruyu işaretleyin. Çünkü karışık çözdüğünüz için kaydırma yapma ihtimaliniz artabilir. Bu yüzden kodlamanızı geciktirmeyin!

Her gün paragraf sorusu çözmek size zaman kazandıracaktır

Tyt netleri nasıl artar? Yazımda verdiğim bir örneği “tyt nasıl yetişir?” yazımda da tekrarlamak istiyorum. Eğer size geçen hafta bugün ne yediğinizi soracak olursam hatırlamanız istisnai bir durum olacaktır. Ancak, bir haftadır aynı yemeği yiyorsanız ne yediğinizi hemen hatırlarsınız. Paragraf da böyledir. Eğer her gün çözerseniz aşinalığınız artar, okumanız gelişir, anlam bilginiz keskinleşir, netiniz yükselir. Ama bir gün 70 soru çözüp bir hafta hiç çözmüyorsanız gelişme kaydetmeniz zor olacaktır. Bir günde 70 soru çözmektense her gün 10 soru çözmek sizi çok daha fazla geliştirecektir. Sonuçta düzenli bir şekilde zinciri kırmadan çalışabilmek için soru sayısını abartmayın. 15-25 arası bir sayı bana göre yeterlidir. Daha fazlasını yaptığınızda sürdürebilmeniz zorlaşabilir çünkü sıkılırsınız. Daha azını yaptığınızda ise yeterince verim alamayabilirsiniz çünkü az pratik yapmış olursunuz. Bu yüzden düzenli olarak azar azar paragraf çözmek sizi öne taşıyacaktır. Kaynak olarak Hız ve renk, yayın denizi ve merkez yayınlarının paragraf kitaplarına bakabilirsiniz.

Bol denemeyle hızınızı artırmanız mümkün

Hızlanmak, gelişmek, öğrenmek, net artırmak... her başlık için deneme çözmek başı çeken önerilerden bir tanesi. Aynı zamanda, TYT nasıl yetişir deyince de akla ilk gelen cevaplardan birisi deneme çözmek. Deneme çözdükçe sorulara, kitapçığa, yorgunluğa ve deneme çözme mantalitesine adaptasyon sağlarsınız. Bu yüzden TYT’yi yetiştirmek için deneme kalemi olmazsa olmazlardan. Bir örnek vermek gerekirse yüzme bilmeyen birisine havuza girince ne yapması gerektiğini defalarca mükemmel bir şekilde anlatsanız bile o suya girmeden, çırpınmadan, belki paniklemeden öğrenmesi mümkün değildir. Deneme çözmek de bu şekildedir. Kaç yanlış yaparsanız yapın, yukardaki örnekte sudan korkmamanız gerektiği gibi denemeden korkmayın ve moralinizi bozmayın. Bu hatalarınızı öğrendikçe o sorularla tekrar karşılaşınca hızlıca yapabileceksiniz ve TYT’yi yetiştirme şansınız artacaktır. Sonuçta bir şeyi ne kadar pratik yaparsanız o kadar gelişirsiniz, uzmanlaşırsınız. Yayınevlerinin en özel vitrin sorularının denemelerde barındırdıklarını da düşünecek olursak bu soruları pratik etmek ve öğrenmek hızınıza katkıda bulunacaktır. Çünkü o soruları çözseniz bile 1 dakikada çözdüyseniz bir dahakine 45 saniyede çözebilirsiniz. Çözemediyseniz zaten çözümü öğrenmek sadece sürenize değil netinize de katkı yapacaktır.

Problemlerde uzmanlaşıp temponuzu artırabilirsiniz

İlk TYT nasıl yetişir? Maddesinde turlama taktiğini kullanıp vakit alan problem sorularını sınavın sonuna bırakabileceğinizi söylemiştim. Ancak, başta ya da sonda fark etmez, bu soruları çözmeniz gerekecek. TYT sınavının en eleyici kısmı gerek süre gerek zorluk bakımından her zaman matematiktir. Matematiğin de her iki bakımdan en eleyici, can alıcı kısmı problemlerdir. Genel olarak problem sorularının basit bir mantığı oluyor ama siz soruyu ilk okumada kavrayamazsanız veya kurduğunuz denklemde sonuca gidemezseniz çok büyük zaman kaybedebilirsiniz. Şair Attila İlhan “mavi bende bir huydur” demiştir. Siz de problemleri bir huy meselesine dönüştürmelisiniz. Onlarla sık sık haşır neşir olmalısınız ki soruları çözebilmek refleksif bir hal alabilsin. Bu yüzden ne kadar zorlansanız, zaman tüketseniz de mantık problemleri çözmeyi bir alışkanlık haline getirmelisiniz. Ayrıca, uzun problem sorularının ilk okumada kavranabilmesi için TYT nasıl yetişir ’de ikinci maddede konuştuğumuz paragraf çözmenin önemi de yine matematik sorularında bile ortaya çıkıyor. Yani bu maddelerin hepsini birbirine bağlı halkalar gibi düşünebilirsiniz. Halkalardan biri koparsa diğerleri de sekteye uğrar.

Bu yazıda TYT nasıl yetişir sorusuna cevap vermeye çalıştım. Umarım faydalı olmuştur. Bu tavsiyelerin hiçbiri sihirli öneriler değildir ama bunları düzenli bir şekilde uygulamak hiç de kolay değildir. Başarılı ile başarısızın arasındaki ölçü de planlı ve düzenli çalışmayı devam ettirip ettirememekte yatmaktadır. Bu yüzden yukarıdaki taktikleri uygulayabildiğiniz müddetçe TYT’de her gün daha fazla soru yapabildiğinizi göreceksinizdir ama bunu sürdürebilmek sizin iradenizin gücüne bağlıdır. Hepinize iyi çalışmalar dilerim

Ege Mıstaçoğlu


 

Bu Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş

Kitapİşler ile kitaplarını online sipariş edebilirsin

Evinde kal, biz senin kitaplarını evine gönderelim.

EĞİTİMİN KALİTESİNİN ÖNEMİNİ BİLİYORUZ!

Sen de İşler Yayın Grubu ile başarabilirsin!

Sen de bizimle birlikte başarabilirsin.