En verimli ders çalışma taktikleri!
Hepinize merhaba arkadaşlar. Bu yazımda size sınava kalan sürede çalışmalarınızda verim arttırmanız ve çalışma sürenizi uzatmanız için yardımcı nitelikte tavsiyeler vereceğim.
Sınava 100 günden az bir süre kaldığı için doğal olarak çoğu kişinin yaşadığı gibi çalışmaktan sıkılmış ve yorulmuş olabilirsiniz. Aynı zamanda havaların ısınması da çalışma sürelerinin azalmasına etki ediyor olabilir. “3 aylık bir süredene kadar çalışabilirim ki” diyorsanız, aynı zamanda “Konular da yetişmeyecek belki de mezuna bırakmalıyım” fikri aklınızda varsa bu durumun anormal olmadığını belirtmek isterim. Nitekim tüm konularını bitirmiş kimselerde dahi şu zamanlarda yorgunluk ve acaba sınavı başaramayacak mıyım hissi oluyor.
Her çalıştığınız gün aynı seyretmeyebilir. Verimli günlerinizi hele ki şu günlerde yukarıda saydığım etkenler nedeniyle verimsiz günler takip edebilir. Önemli olan bunun farkına varıp toparlanabilmektir.
• Öncelikle ders çalışmaya odaklanmak gerek
Bunun için aklınızın dolu olmaması şart. Tabi ki kaygı duyduğunuz şeyler olacaktır, vardır da ancak masaya oturduğunuz zaman odaklanabilmek için üzüldüğünüz, kafaya taktığınız şeyler sizden olabildiğince uzak olmalı. Bu düşüncelerin özellikle sınav ile alakalı olanların hafif düzeyde olması problem arz etmiyor hatta daha fazla çalışmanız için sizi tetikleyebilir bile. Misal havanın çok güzel olduğu bir gün aynı zamanda çalışmanız gereken de bir günse rakiplerinizin bu havada çalışmak istemeyeceğini düşünüp onların önüne geçmek için çalışmayı fırsat görebilirsiniz. Bu da sizi motive edecektir.
• Uykunuzu alın ve açlık tokluk dengesine dikkat edin
Verimli çalışmak için belirli bir uyku düzeninizin olması da bir diğer önemli nokta. Kendimden örnek verecek olursam sabah erkenden kalkıp çalışmanın daha verimli olduğu düşüncesindeyim. Kendi sınav dönemimde de gece geç saatlere kadar çalışmayıp her sabah 7-8 gibi masanın başında olmaya çalışıyordum. Bu sayede sabah öğrendiğiniz her bilgi aklınıza daha fazla kazınıyor. Yaptığınız yanlışların doğrularını en kolay şekilde sabahın erken saatleri dinç kafayla öğrenmek en faydalısı.
Aynı zamanda masaya ne aç ne tok oturun. Fazla açlık ve uykusuzluk beyninizin yeterince oksijen ve glikoz alamamasına neden olur nitekim aşırı tokluk da uykunuzun gelmesine neden olacağı gibi verim almanıza engel olur.
• Net arttırmaya çalıştığınız ders ve konuları arka arkaya sıralamayın.
Zorlandığınız konuları peş peşe çalışmanız anlamanızı yoracaktır. Veriminizin düşmesine sebep olacaktır.
• Çok çalışmak verimli çalışmak değildir.
Mutlaka molalar verin. Bu mola sürelerini belirli bir düzen içinde belirleyin. Bu husus sizin kendi belirlemeniz gereken bir alan. Kiminin yarım saatte anlama kabiliyeti yavaşlamaya başladığı gibi kimi 2 saat verimli çalışabilir. Ancak molaları çalışma sürenize göre belirlemelisiniz. Yarım saatlik bir çalışmaya 10 dakika, 2 saatlik bir çalışmanıza 40 dakika mola vermek tekrar baştaki verimi sağlamanıza yarayacaktır.
• Çalıştığınız ortam sevdiğiniz bir ortam olmalı
Eğer şu günlerde ya da genel olarak dikkatiniz çabuk dağılıyor ise kütüphanede çalışmanızı öneririm. Aynı zamanda bu ortam sade, aklınızı dağıtmayacak bir ortam olmalı. Masada kalma sürenizi uzatmak istiyorsanız masaya otururken kahvenizi ve atıştırmalıklarınızı yanınıza alabilirsiniz. Dikkatinizi kaybetmemek için de sık sık masadan kalkmamalı, telefonunuzu olabildiğince uzağınızda tutmalı, ders çalışırken ihtiyaç duyduğunuz tüm kitap ve gereçleri masanızda tutmalısınız.
• Mevcut bir programınız varsa uymaya gayret edin yoksa en kısa zamanda kendinize bir program oluşturun.
Programlı ilerlemek veriminizin artmasını sağlayacaktır.
• Masaya boşuna çalışıyorum hissi ile oturmayın.
“Ne kadar çalışsam da yapamayacağım” hissi bildiğiniz konuları dahi yapamamanıza neden olur. Bugün ben bu konuyu öğreneceğim, bu açığımı kapatacağım diyerek net arttırma fikrini aklınıza koyarsanız önünüzdeki 3 aylık sürede 20-25 net arttırmanız dahi mümkün.
Sevgili arkadaşlar bu zamana kadar boşuna çalışmadınız. Hepiniz az ya da çok bu sınav için emek verdiniz. Verdiğiniz bu emeklerin rakiplerimden gerideyim kaygısıyla çöpe gitmesine izin vermeyin. Hala birçok kişinin önüne geçmenizmümkün, bunu sağlamak ise sizin elinizde. Hepinize kolaylıklar diliyorum.
Beyza Yılmaz
www.isler.com.tr
ÖZEL