YKS 2022 Tercih Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tercih döneminde dikkat edilmesi gereken noktalar neler, sayısalcılar eşit ağırlık bölümünden tercih yapmalı mı, bölümün sıralaması sıralamanızdan çok yüksek olsa da tercih listesinde yer almalı mı, mezuna kalmak doğru mu,özel üniversiteler tercih li

Sevgili arkadaşlar hepinize merhaba. Çok zorlu bir sınav sürecini arkanızda bırakıp en az YKS sınavı kadar önemli ve hayatınızı etkileyecek tercih dönemine geldiğiniz şu zamanlarda aklınızdaki soru işaretlerini gidermek adına YKS 2022 tercih döneminde dikkat edilmesi gerekenler bir yazı kaleme alıyorum. 

Kendi sınav senemdeki tercih deneyimlerimi paylaştığım bir yazı olarak özellikle hukuk okuyan öğrencilerin yazımdan faydalanmasını umuyorum. 

TEK BİR OKULA BAĞLI KALMAMALI SÜREKLİ BİR ARAŞTIRMA HALİ İÇİNDE OLMALISINIZ

Bu dönemde hayalini kurduğunuz bir bölüm ya da okul yoksa veya bu bölüme sıralamanız yetmiyorsa kısacası kafanızda birden fazla bölüm ve üniversite varsa sıralamanıza göre olan tüm bölümleri ve üniversiteleri araştırmalısınız. 

YKS 2022 tercih döneminde dikkat edilmesi gerekenler dediğimizde seçenekleriniz arasındaki bölümlerin dersleri, mezun olduktan sonra iş imkanları, o bölümün ve üniversitenin öğretim üyeleri, dil imkanları, mezunlarının hangi iş alanlarına dağıldığı, nitelikli mezun verip vermediği, üniversitenin yeri ve konumu, ulaşımı gibi en önemli unsurları bilmelisiniz.

 İnternet sitelerinden, üniversitelerin tanıtıldığı fuarlardan, üniversite ve bölümü tanıtan Whatsapp gruplarından faydalanarak bilgilerinizi arttırabilirsiniz. 

BÖLÜM MÜ ÖNEMLİ ÜNİVERSİTE Mİ?

Bunun dengesini yakalamak çoğu zaman zor olmuştur. Öyle bölümler vardır ki hangi şehirde okuduğunuzun istediğiniz meslek açısından önemli bir farkı yoktur. Bunun en önemli örneklerini tıp, diş, eczacılık, (her zaman olmasa da) hukuk olarak verebiliriz. Fakat bazı bölümler için nitelikli mezun olmak ve iş imkanları adına bazı üniversitelerde okunması gerekir. Örneğin ODTÜ, BOĞAZİÇİ, İTÜ gibi üniversiteleri buna örnek olarak verebiliriz. 

KENDİNİZE ARTI EKSİ LİSTESİ OLUŞTURABİLİRSİNİZ.

İstediğiniz bölüm ve üniversite birbirini tutmuyorsa üniversitenin sizin için faydalarını eksiklerini( üniversitenin konumu, iş imkanları, merkezi olması, ulaşımı, öğrenci kalitesi gibi) ve bölümün fayda ve eksiklerini not alarak karşılaştırma yapabilirsiniz. Bu sayede kafanızdaki karışıklıklar azalacaktır.

HAYATINIZ BOYUNCA YAPACAĞINIZ MESLEĞİ İYİ SEÇMELİSİNİZ.

Baskı altında kalarak yazacağınız, sırf üniversite güzel diye yazacağınız, iş imkanları ve kazandığı para ortalamanın üstünde diye yazacağınız bölümleri kafanızdan silin. Aksi takdirde bölüme başladığınız zaman ya bölümü bırakarak birkaç senenizi yakacaksınız ya da  bölüm bittikten sonra mesleği icra etmek istemeyeceksiniz. Bu sebeple çevrenizdekilere özellikle ailenizin söylediklerine fazla kulak asmayarak siz gerçekten ne istiyorsanız o bölüme odaklanın ve bu bölüme göre üniversite karşılaştırması yapın. 

BU BAĞLAMDA SAYISALCILARIN EŞİT AĞIRLIK BÖLÜMÜNDEN TERCİH YAPMALARI DOĞRU MUDUR?

Sayısalcıların istedikleri bölüm olmayınca yüksek matematik netleriyle eşit ağırlığın önemli bir bölümü olan hukuku tercih etmeleri, hukuk okumaya başladıkları zaman kendilerine uygun bir bölüm olmadığını anlamaları sonucunda en az bir senelerinin çöp olmasına neden oluyor. Hukuk okuyan bir öğrenci olarak şahit olduğum bu bilgiyi sizinle paylaşmak istedim. Eğer sayısal öğrencisi olarak eşit ağırlık bölümü tercih etmek istiyorsanız o bölümün derslerine, neler işlendiğine, sınavlarına göz atmanızı öneriyorum. 

TERCİH LİSTESİ NASIL YAPILMALI?

Tercih listelerinizi oluştururken öncelikle istediğiniz bölüm ve üniversiteleri sıralamalarına göre dikkatle alt alta koymalısınız. Gözden kaçırmayla sıralamanızdan düşük bir bölümü üst sıralara koyarsanız direkt o bölüme yerleşeceksiniz.

Aynı zamanda sıralama ve puanınızı aşan bölümleri en üst sıralara yerleştirmenizde bir sakınca bulunmuyor. YKS 2022 tercih döneminde dikkat edilmesi gerekenlerden birisi olarak ilk üç tercihinizi üst sıralamalardan yapabilirsiniz. Bu sayede tercihlerinizi güven altına almış olursunuz. 

AÇIKTA KALMAMAK ADINA SIRALAMANIZIN AŞAĞISINDA BULUNAN BÖLÜMLERE DE TERCİH LİSTENİZDE YER VERİN.

Nasıl olsa tutar, yerleşirim gözüyle bakarak 2-3 tercih yapmanızı önermiyorum. İşinizi garantiye almak için alt sıralamalara inin. 

İSTEMEDİĞİNİZ BİR ŞEHRE TERCİH LİSTENİZDE YER VERMEYİN. 

Aynı şekilde nasıl olsa bu bölüm ve şehir bana çıkmaz gözüyle bakarak okumak istemediğiniz bir şehre ve bölüme listenizde yer vermemelisiniz. Nitekim sırf öylesine doğu illerindeki bölümleri tercih listesine koyan çoğu kişiye oradaki bölümler geldiğine ve mecburen gitmek zorunda olduklarını biliyoruz.

MEZUNA KALMAK DOĞRU BİR FİKİR Mİ?

Sevgili arkadaşlar gerek yığılma yüzünden gerek başka sebeplerden istediğiniz bölüm ve üniversite olmuyorsa yukarıda anlattığım üzere pişmanlık yaşamayıp bölümü bırakmamak adına 1 sene daha detaylıca çalışıp yığılmaya kurban gitmemek için mezuna kalmakta sakınca görmüyorum. Özellikle YKS 2022 tercih döneminde dikkat edilmesi gerekenler olarak heyecanınıza yenilip bu sıralamanızı elde ettiyseniz eksiklerinizi yanlışlarınızı tespit ettiyseniz 1 sene daha çalışmak sizi olumsuz etkilemez aksine istediğiniz mesleği yapmak ve bölümü okumak için bir fırsattır. Örneğin mezuna kalmayıp Kıbrıs’ta özel üniversiteye hukuk okumaya gitmek yerine 1 sene daha çalışıp İstanbul Hukuk kazanmak gerek üniversite hayatınız için gerek iş hayatınız için çok büyük farklar barındırır. Tercih yaparken bunu göz önünde tutmak gerekir.

İSTANBUL’DA ÜNİVERSİTE ORTAMI

İstanbul üniversitesinde okuyan bir öğrenci olarak şehrin iyi ve kötü yanlarını kendi deneyimlerime göre sıralayacak olursam öncelikle İstanbul her ne kadar ekonomik olarak öğrenci şehri olmasa da etkinlikler açısından oldukça zengin bir şehir. Gerek devlet tiyatroları gerek müzeler, tarihi yapılar, kendinizi geliştireceğiniz etkinlikler, gezeceğiniz göreceğiniz sayısız yerle kendine çeken bir şehir. 

Ekonomik açıdan ise çok öğrenci yanlısı bir şehir değil maalesef. Diğer şehirlere göre kıyaslandığında pahalılığı ortaya çıkıyor. Fakat İstanbul’da okumak isteyenleriniz için İstanbul Üniversitesini araştırmalarını öneririm. Okulun tarihi yapısı, köklü Beyazıt kampüsü , kampüsün şehrin merkezinde olması iyi ki bu okulu seçmişim dediğim nedenlerden. Sizin de mutlaka yazmak istediğiniz üniversiteleri araştırmanızı öneriyorum. Örneğin üniversite her ne kadar güzel olsa da şehrin çok dışında olduğu için güzel bir üniversite hayatı yaşayamamanıza yol açabilir. Ya da yeri güzel olup barındırdığı öğretim üyeleri nitelikli olmayıp size fayda sağlamayabilir. Dikkatli olmakta fayda var.

Tercih döneminizin en iyi şekilde geçmesini umuyor, hakkınızda en hayırlısını diliyorum. Elinizden geleni yaptınız, şimdi bol bol araştırma yaparak geleceğinizi şekillendirme vakti. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere, kendinize iyi bakın.

BEYZA GÜL YILMAZ

 

Bu Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş

Kitapİşler ile kitaplarını online sipariş edebilirsin

Evinde kal, biz senin kitaplarını evine gönderelim.

EĞİTİMİN KALİTESİNİN ÖNEMİNİ BİLİYORUZ!

Sen de İşler Yayın Grubu ile başarabilirsin!

Sen de bizimle birlikte başarabilirsin.