YKS’ye hazırlanırken gündelik hayatta bu maddelere dikkat!
Sınav senesinde öğrencilerin yaşadığı problemlerin bir tanesi de besin düzenidir. YKS sınavına odaklanan birçok öğrenci yemek düzenine çok dikkat edemezler. Bu çok normal bir durumdur. Yapılan dikkatsizlik sonucunda da kilo sorunları yaşayan öğrencil
1- Stres
Sınav senesinde alınan kiloların sebebi büyük oranda strese bağlı olarak sürekli yemek yeme isteğidir. Sınavın öğrencide yarattığı stres kişinin fazla düşünmesine yol açar. Aynı zamanda stres sonrası kişilerde artan hormon salınımı kişinin vücudundaki metabolik olayları hızlandırır. Bunun sonucunda öğrenci daha fazla yemek yemeye başlar. Kilo almak ilk başlarda çok sıkıntı yaratmasa da yavaş yavaş alınan bu kilolar bir süre sonra kişiyi olumsuz etkiler. Tüm bunların kaynaklarından birinin stres olduğunu düşünürsek, sınavın hayatınızdaki amacınız için bir araç olduğunu unutmamak stresinizi azaltmak konusunda yardımcı olabilir. Sağlınız bu hayattaki en değerli varlığınızdır. Sınav senesinde sağlığınızı kötü etkileyen olaylardan uzak durmanız, kazanacağınız üniversitelerden çok daha önemlidir, bunu sakın unutmayın.
2- Sağlık
Sınav senesinde kaybedilen beslenme düzeni, öğrencinin sağlığını fazlasıyla etkileyecektir. Sınava sağlığınızdan daha fazla önem vermek, sizin sınav başarınızı çok kötü etkileyecektir. Örneğin sınav senesinde aşırı kilo kaybı veren bir öğrencinin düşünme kabiliyeti zayıflayacaktır. Aynı şekilde aşırı kilo alan öğrenci sınav anındayken farklı sorunlarla karşılaşıp yapabileceğinden çok daha kötü bir sınav geçirebilir. Bu gibi durumlar birçok öğrencinin başına gelmektedir. Bu sorunlarla karşılaşmamak için sağlığınızı kötü etkileyen bir durumda önceliği sağlığa vermelisiniz.
3- Sınava odaklanmak
Birçok öğrenci sınava hazırlanırken sadece sınava odaklanır. Sınava odaklanıp çok çalışmanın başarıyı getirdiğini düşünürler. Bu birazcık yanlış bir düşüncedir. Sınavdan başka bir işle uğraşmak sınav başarınızı olumlu yönde etkileyecektir. Derslerin dışında bir işe zaman ayırmak zihninizi boşaltır ve sınava çalışırken daha farklı şekillerde düşünmenize yol açar. Aynı zamanda kendinizi farklı alanlarda geliştirmeyi ve zaman yönetimini öğrenirsiniz. Ancak burada dikkat etmeniz gereken nokta sınavı arka plana atmamaktır. Yaptığınız iş ile sınava çalışma düzenini iyi ayarlamalısınız.
4- Psikoloji
Sınava hazırlanmanın en kilit noktası olan psikoloji sınav başarınızla yakıdan ilgilidir. Sınav esnası da dahil olmak üzere psikolojinizi korumalı ve motivasyonunuzu yüksek tutmalısınız. Ancak sınav senesindeyken yaşayabileceğiniz herhangi bir sağlık problemi sizin sınava olan odağınızı tamamıyla dağıtacaktır. Psikolojinizi kötü etkileyebilecek olaylardan uzak durmalısınız. Karşılaştığınız zorluklar için de yakınınız ile konuşmalı, daha ciddi boyuttaki sorunlar için profesyonel yardım almalısınız. Birilerinden yardım almadan kendi başınıza sorunları çözmeye çalışmak sizi daha kötü bir duruma sürüklemekten başka bir işe yaramaz. Tüm sorunlarla kendi başınıza yüzleşmenize gerek yoktur.
YKS sınavı hayatınızda önemli bir yere sahiptir. Ancak bu sınav hayatınızda düşündüğünüz tek şey haline gelmemelidir. Bu tehlikeli ve sağlıksız bir durumdur. Sınavı araç olarak görmeli ve istediğiniz hedefi gerçekleştirmelisiniz. Bu sırada da sağlığınıza her zaman dikkat etmelisiniz.
A.Ayaz Dağhan
www.stematurk.com