YKS'de ilk 1000 için tavsiyeler!

YKS 2022'ye 2,5 ay kaldı. İlk 1000'e girmek isteyen öğrenciler bu süreci nasıl değerlendirmeliler, son 2.5 ayda nelere dikkat etmeliler? Hepsi bu yazıda...

Herkese merhaba, ben Gül Naz. YKS 2021'de Sayısal Türkiye 523.sü’yüm. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde 1. Sınıf öğrencisiyim. Sınavdan önceki son 2,5ay, hem ders çalışma hem psikoloji yönünden çok önemli. Bizzat bu süreçleri yaşamış birisi olaraksizlerin neler hissettiğinizi ve kafanızda hangi konularda soru işaretleri olduğunu çok iyi anlayabiliyorum.
Son 2,5 aylık zaman diliminde öğrencilerin en çok gündeminde olan noktalar, denemelerdeki netler ve bu netleri arttırabilmek için nasıl bir strateji ile çalışılması gerektiği oluyor. Günün nekadarının konu çalışmasına ne kadarının soru bankası ve deneme çözümüne ayrılması gerektiği, yani günlük planlamanın nasıl yapılması gerektiği, öğrenciler için çok önem kazanıyor. Planlamadaki dengeyi sağlamanın yanında, planları uygulama sürekliliğini sağlayabilmek de çok önemli. Çünkü bir plan ne kadar çok çalışma saati içerirse içersin, uygulanabilirliği düşükse hiçbir işe yaramayacaktır. Uygulanabilir bir planı yaptıktan sonra ise bu planın içerisindeki konu çalışmalarının verimli olması, çözülen soruların nitelikli olması ve çözülen denemelerin öğrencinin bulunduğu noktanın farkına varıp netlerinin artışının önündeki engelleri kaldırarak ilerleyişini sağlaması gerekiyor.


1)ÇALIŞMANIN FAZLALIĞI DEĞİL VERİMLİLİĞİ VE SÜREKLİLİĞİ ÖNEMLİ


Sınava kadarki süreçte, hedefin “günlük 10 saat çalışmak” gibi süreye bağlı olmamalı. Konu bitirme, deneme ve soru çözme hedefi koymalısın.Çalışma saati hedefi koymak sağlıklı değil çünkü YKS için masanın başında geçirdiğimiz sürenin fazlalığı değil, masa başındayken ne kadar verimli olduğun önemli. Kendine koyduğun konu ve soru hedeflerini6 saatte bitebilecekken sırf 10 saat çalışmış olmak için masa başında gereksiz zaman geçirmek, dinleneceğin ve kendini motive edebileceğin zamandan çalmak demek.
Ayrıca kendine günlük 500 soru çözme hedefi koyup sırf hedefi gerçekleştirebilmek için kolay sorulardan çözmek de sana hiçbir şey katmaz. İlk 1000 gibi bir hedefin varsa çalışmanın niceliğini değil niteliğini önemsemen gerekir.Konu çalıştıktan sonra soru çözme amacımız, yanlış yaptığımız sorulara bakarak konulardaki eksiklerimizi görebilmek. Yani senin için en yararlı sorular, doğru yaptıkların değil çözemediğin sorulardır.Bu yüzden çözdüğün sorular kaliteli, zor, yeni nesil ve sana bir şeyler öğretebilecek sorular olmalı. Bunun için de kalan sürede Acil, Apotemi, Orijinal gibi yayınların sorularını çözmeni öneririm.
Ayrıca haftada yarım günü veya 1 günü dinlenmeye ayırmalısın. Bizim 2 hafta çok çalışıp gerisinde tempoyu düşürmemiz değil, 2,5 ay boyunca dengeli çalışmamız lazım. Bu yüzden molaları ihmal etmememiz gerekiyor.


2)HER KONUYA ÇALIŞMA, EKSİK OLDUĞUN KONUYA ÇALIŞ


Çok iyi yaptığın, bütün sorularını zorlanmadan çözebildiğin bir konuya çalışmakyerine eksiklerinin olduğunu düşündüğün ve denemelerde yanlış yaptığın konulara çalışmalısın. Çünkü denemelerde iyi olduğun konulardan çıkan soruları zaten yapıyorsun, netlerini düşüren şey eksik olduğun konular.
Eksik olduğun konuların tespitini çözdüğün denemelerin analizini yaparak belirleyebilirsin. Denemeyi kontrol ettikten sonra yanlışlarını, boşlarını ve doğru yapmış olsan bile çözerken emin olamadığın soruları incele. Bu soruları neden doğru yapamadığını sorgula. Konu eksiğin mi var, konuyu bilmene rağmen yeterince soru çözmediğin için mi yoksa dikkatsizlikten ötürü mü soruyu doğru yapamadın? Bunu belirleyerek haftalık programına eksik olduğun konuları ekle ve ilk işin bu konulara çalışmak olsun.

3) DENEME ÇÖZME DÜZENİ


Sana önerim konuların %90’ında yetkinleştiysen deneme çözüp analizini yapıp eksik olduğun konulara çalışman olacak. Yani ne kadar çok deneme çözersen o kadar iyi. 1 gün TYT genel denemesi 1 gün AYT genel denemesi yaparak ilerleyebilirsin. Konu eksiklerinin olduğunu düşünüyorsan haftalık 2 TYT 2 AYT denemesi çözerek ilerleyen süreçlerde çözdüğün deneme sıklığını arttırabilirsin.
Bunun yanında özellikle TYT Türkçe ve Matematik için süre tutarak branş denemesi çözmeni öneririm. Diğer dersler için de branş denemesi çözüp eksiklerinin tespitini yaparakve bu konulara çalışarak netlerinin artmasını sağlayabilirsin.
Deneme olarak benim de sınava hazırlanırken çok severek çözdüğüm Çap yayınlarının ÇAP-UP denemelerini öneririm.“Son TYT’den kolay, son TYT ile aynı düzey ve son TYT’den zor” olmak üzere üç farklı zorluk seviyesi bulunuyor. AYT için de aynı derecelendirme geçerli. Böylece seviyenizi doğru bir şekilde belirlemenize olanak sağlıyor.
Hepinize iyi çalışmalar diliyorum. Soru ve önerilerinizi yorumlar kısmında belirtmeyi unutmayın. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın!


Gül Naz Babaoğlan

www.isler.com.tr - özel


 

Bu Yazıyı Sosyal Medyada Paylaş

Kitapİşler ile kitaplarını online sipariş edebilirsin

Evinde kal, biz senin kitaplarını evine gönderelim.

EĞİTİMİN KALİTESİNİN ÖNEMİNİ BİLİYORUZ!

Sen de İşler Yayın Grubu ile başarabilirsin!

Sen de bizimle birlikte başarabilirsin.